Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Президентът призова за коректно отразяване на консултациите за изборите

Снимка: БГНЕС

„Нека бъдем коректни, към мен постъпват идеи и предложения за гласуване в два дни. Това не е моя идея, нека се обсъди, има хора, които мислят по този начин. Нека се види, нека кметовете да кажат какви проблеми имат, ако тръгнем към този вариант”. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към медиите преди срещата си с ръководството на Централната избирателна комисия, част от консултациите във връзка с предстоящите избори. Държавният глава бе категоричен, че не лансира идеята за гласуване в два дни и посочи, и че коректното отразяване на информацията, а не интерпретациите са в услуга на гражданите.

Централната избирателна комисия иска промени в Избирателния кодекс

За да има доверие в избирателния процес, гласуването на поставените под карантина и по пощата трябва да се уредят с промени в Изборния кодекс. Това не може да стане чрез разширено тълкуване на закона, каза пред президента председателят на Централната избирателна комисия Александър Андреев, цитиран от БТА. Той уточни, че в момента гласуването чрез мобилни избирателни секции е предвидено само за хората с трайни увреждания, които не позволяват явяването им в избирателната секция, като това е удостоверено с медицински документи.

На консултациите при президента бе пояснено, че според практиката в държавите с традиции в гласуването по пощата за този вот е нужен актуален адрес, на който се изпраща изборната документация. Председателят на ЦИК обясни също, че гласуването по пощата също няма как да бъде регламентирано без промени в Изборния кодекс.Когато говорим за експериментално въвеждане, това не означава, че резултатите от него ще бъдат взети предвид, уточни още Андреев. Той посочи, че комисията е проучила обстойно опита на държавите и там съществуват алтернативни механизми за гласуване, които са на законова основа. В случая нито гласуването по пощата, нито гласуването с пълномощник е регламентирано в българското законодателство. Затова становището на ЦИК е, че в Изборния кодекс трябва се се даде регламентация на тези въпроси.

Като друго предизвикателство председателят на ЦИК посочи машинното гласуване. Андреев припомни, че вече е избран изпълнител на доставката на 9600 машини, за да бъде обезпечено гласуването в секциите с над 300 избиратели. На въпрос от държавния глава за одита на машините, Андреев изрази личното си мнение, че не вижда пречка в процеса по сертифициране и одитиране на машините да присъстват неправителствени организации.


Още от категорията

ИТН представя кандидатите си за министри

Очаква се партията "Има такъв народ" да представи проектокабинета си. Това ще стане на отделни срещи в рамките на деня с партиите, припознати като политически партньори - "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и БСП, преди гласуването му от..

публикувано на 03.08.21 в 05:20

Намаляват ли шансовете да се състави правителство с подкрепата на „партиите на протеста“?

Напълно непознато лице без опит в политиката, но с такъв в частния бизнес. Така най-лаконично можем да опишем обявеният от „Има такъв народ“ (ИТН) кандидат за министър-председател Пламен Николов. От партията, спечелила предсрочните парламентарни..

публикувано на 02.08.21 в 11:17
Тошко Йорданов

„Има такъв народ“ ще представи своите кандидат министри

Партия „Има такъв народ“ ще представи своя проектокабинет на ръководствата на БСП, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. В писмо до медиите председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов казва, че ще поканят за..

публикувано на 02.08.21 в 10:15