Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

Гърция въведе 7-дневна карантина за влизащите в страната

Изискването влезе в сила на 8 януари и замени тридневна карантина за влизащите в страната с въздушен, сухоземен или морски транспорт. Мярката ще важи до 21 януари 2021 г. Остава в сила изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната и попълнена PLF форма, с генериран QR код 24 часа преди пътуването, както и задължителното тестване с бърз (антигенен) тест на граничните пунктове. В случай, че бързият тест е положителен, лицето ще бъде карантинирано за 14 дни.

При влизане в Гърция гражданите следва да са попълнили адрес на пребиваване (в PLF формата), където ще прекарат 7-дневната карантина. Те имат право да напуснат страната преди изтичането на карантината. Глобата за неспазване на карантината е в размер на 5 000 евро.

Припомняме, че са в сила ограничения за преминаване на границата, като в периода от 23:00 ч. до 07:00 ч. това е забранено.  За пътуващи граждани е разрешено преминаването само през ГКПП «Кулата-Промахон», а за тежкотоварни МПС и през пунктовете «Нимфеа-Маказа», «Капитан Петко Войвода-Орменион» и «Илинден-Ексохи».

Covid-19 продължи да увеличава обхвата си по света и през новата година. В отговор от началото на 2021 г. редица държави направиха промени или подготвят такива по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте кои:

Румъния отмени карантината и PCR теста за български граждани.В началото на 2021 г.  България отпадна от списъка на рисковите държави, за пристигащите от които ще се налага задължителна 14-дневна карантина при влизане в Румъния.Отпада и изискването за PCR-тест за български граждани, коeто беше задължително.

Молдова отмени всички ограничения за български граждани и за лица,  които пътуват от България. От началото на 2021страната ни вече не попада в т.нар. "червена зона" на Молдова и за българите не се изискват PCRтестове или карантина. Същевременно Румъния също вече не попада в този списък – т. е. преминаващите транзитно от България през Румъния български граждани ще бъдат допускани в Молдова, без ограничения.

Великобритания въвежда задължителен отрицателен тест за коронавирус, считано от 11 януари. Всички пристигащи със самолет, влак или по море на нейна територия, включително и гражданите на Обединеното кралство, ще трябва да представят отрицателен резултат от тест за коронавирус. Той трябва да бъде направен до 72 часа преди влизането на територията на страната. След това лицата подлежат на 10 дневна самоизолация.Местните власти предупреждават, че пътниците ще бъдат обект на незабавна глоба от 500 паунда, ако не спазват новите разпоредби.

Подобни изисквания скоро могат да бъдат въведени и от Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. От министерството на транспорта на Кралството съобщават, че отрицателният тест не освобождава пътниците от необходимата 10-дневна самоизолация след пристигане.

Канада наложи нови ограничения за влизащите в страната. Пристигащите по въздушен път трябва да представят удостоверение за проведен PCR тест с негативен резултат, извършен в рамките на 72 часа преди качването на борда на самолета. Новата мярка се отнася за пътниците от 5-годишна възраст нагоре.

Дори да  нямат симптоми на Covid -19, пътуващите ще бъдат поставени под карантина, тъй като все още съществува риск да развият симптоми и да заразят други хора. Освен това, те трябва да си уредят сами място, където да отседнат за тяхна сметка.За нарушителите на предписанието се предвижда санкция лишаване от свобода до 6 месеца или 750 хил. долара глоба.

Саудитска Арабия възобновява международните полети и влизането в страната през пристанища и сухопътни гранични пунктове. Въпреки това, саудитското правителство налага някои ограничения за пристигащи от Великобритания, Южна Африка и други страни, където се е разпространил новият щам на Covid-19, считан за по-заразен. Пристигащите от тези държави чужденци ще трябва да прекарат не по-малко от 14 дни извън Саудитска Арабия, а на влизане в страната трябва да представят отрицателен PCR тест.

Германската провинция Хесен въведе от 9 януари т.г. изискване за представяне на отрицателен тест за коронавирус за всички влизащи от рискови региони, каквато е и България. Пътуващите могат да се тестват и непосредствено след пристигането си на територията на провинцията. Тестът може да е PCR или антигенен и следва да бъде направен до 48 часа преди пристигането, като документът, удостоверяващ резултата, трябва да е на английски, немски или френски език.

Във федерална провинция Северен Рейн - Вестфалия също се налага на пристигащите от рискови региони граждани задължителната карантина от 10 дни в домашни условия. Тя може да бъде прекратена при представяне на отрицателен резултат от направен не по- рано от 48 часа преди пристигането или незабавно след пристигането в провинцията тест за коронавирус COVD-19 (PCR-тест на английски, немски или френски език).

Дания наложи забрана за всички полети към страната  с цел предотвратяване на разпространяващия се от Великобритания и Южна Африка мутирал щам на COVID-19. Изключения от забраната се правят само при определени условия, а именно – всички пътници трябва да представят негативен тест за коронавирус, направен 24 часа преди полета. За деца под 12 годишна възраст не се изисква тест.

Забраната влезе в сила от 17.00 ч. на 9 януари 2021 г. и ще бъде в сила до 17 януари 2021 г. включително.

Австрия затвори границите с Чехия и Словакия. Малките гранични пунктове ще бъдат затворени за преминаване, а постоянни контроли ще бъдат заместени от мобилни проверки във вътрешността на страната.

Всички влизащи в Австрия трябва да спазват важащите за влизане мерки на здравното министерство, а именно – подписване на декларация, че след влизане ще се подложат на задължителна карантина. В противен случай допускането им може да бъде отказано.

Изключения се допускат за т.н. пендлери (погранично движение) и товарния транспорт. Пендлерите не трябва да правят тестове или да влизат в карантина. Те трябва да могат да докажат достоверно, че имат законен работодател в Австрия.

Белгия удължава срока за въведените правила за влизане в страната. За пътуващите остава в силазадължителния PCR тест и задължителната 7-дневна карантина, най-малко до 19 февруари 2021 г.

Всички пристигащи в Белгия от рискови страни, включително и България, лица над 12 години, които нямат белгийско гражданство или статут на постоянно пребиваващи в страната, трябва да представят при пристигането си сертификат за отрицателен PCR тест от коронавирус, направен в рамките на не повече от 72 часа преди пристигането. За пътуващите със самолет контролът за отрицателен резултат от PCR тест ще бъде осъществяван още при чекиране и качване на борда на полети, които са с крайна дестинация Белгия. Представянето на отрицателен резултат от PCR тест е задължително, независимо от времето на престоя в Белгия или транспортното средство (самолет, влак, кораб, автомобил). Признават се единствено отрицателни резултати от PCR тест; резултатите от бързи тестове за антиген или антитела не се признават. 

Япония въвежда изискване за представяне на негативен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди началото на пътуването към страната, за всички пристигащи в държавата на 13 януари 2021 г. и след тази дата. Това изискване ще се прилага до отмяна на въведеното извънредно положение в четири японски префектури – Токио, Чиба, Саитама и Канагава, което е в сила до 07.02.2021 г.  

Всички пристигащи ще бъдат подлагани също на допълнителен тест за коронавирус при влизане в Япония. 

Гражданите, които пристигат в Япония и не представят отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди началото на пътуването към Япония, ще бъдат подлагани на тест за коронавирус при влизане в страната и ще бъдат насочвани към специализирани места за настаняване от местните власти. На третия ден от пристигането им тези граждани ще преминават през нов тест за коронавирус и при негативен резултат от теста, ще им бъде позволено да напуснат специализираното място за настаняване, при условие че декларират пред карантинните власти отговорността да изкарат останалите 11 дни от задължителната 14-дневна карантина в домашни условия и да съхраняват и споделят информация за своето местоположение чрез специален софтуеър.

Нидерландия въведе задължителен PCR тест за влизащите в страната граждани, в това число и за пътуващите от България лица. Мярката важи за всички пътници, пристигащи с въздушен, морски, железопътен или автобусен транспорт. Те трябва да представят негативен резултат от PCR-тест за Covid -19, направен до 72 часа преди влизане в страната. Изискването важи и за транзитни пътници, които не напускат транзитната зона на летищата, но няма да се прилага към влизащите в Нидерландия с автомобил, както и към шофьорите на тежкотоварни превозни средства.

Нидерландските власти подчертават, че наличието на негативен резултат от PCR тест за Covid -19 не отменя необходимостта от прилагане на 10-дневна силно препоръчителна карантина в домашни условия след пристигане в Нидерландия от държави с „оранжев“ (в това число и от България) и с „червен“ код.
Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43