Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има консенсус по важни въпроси, свързани с изборите

Снимка: БТА

По време на срещата си с представители на ПП "МИР", президентът Румен Радев заяви, че има изразен сериозен консенсус по отношение на нуждата от законови промени. Разговорите с извънпарламентарни политически формации са част от поредицата консултации по инициатива на президента, свързани с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот. В тях участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Според президента, промените в Изборния кодекс трябва да гарантират правото на глас на всички българи, които са в карантина и изолация или се намират в страни с редица ограничения, чрез дистанционно гласуване по пощата. Държавният глава коментира също, че има съгласие и за осигуряване на видеонаблюдение по време на изборите и преброяването на гласовете.

Пред президентската институция, председателят на ПП "Републиканци за България" също акцентира върху необходимостта от промени в Изборния кодекс. Цветанов настоя и за промяна на датата на вота, тъй като според него липсва законодателна готовност за провеждането му.

Според лидера на ПП "Алтернатива за българско възраждане" /АБВ/ Румен Петков датите 15-16 май са по-приемливи. По време на срещите днес, президентът Румен Радев заяви, че целта на консултациите е да се мобилизират институциите, гражданските организации и партии, в намирането на решения, които да повишат доверието в изборния процес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52