Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бягство от Ковид в … рая

Мисията е възможна за по-заможните български пътешественици

Снимка: личен архив

Изтерзани от проточилата се до безкрай пандемия, от изолация и стрес, от хоум офис и виртуална реалност, мнозина са готови на всичко, само и само да избягат, макар и за кратко от нашия преобразен до неузнаваемост свят.

Стотици българи казват не на Covid-19, като се преселват за седмица-две в … рая.  Става дума за екзотични дестинации като Малдивите, Занзибар, Египет, Тенерифе и пр., превърнали се в синоним на изумрудено море, бели плажове, палмови дървета и безвремие. Покрай корона кризата и хаоса, тези дестинации се превърнаха в истински хит, като свалиха цените и проявиха гъвкавост по отношение на противоепидемичните мерки. Пътниците там не са подложени на карантина или самоизолация, а  единственото изискване за достъп е отрицателен PCR тест. След което гостът се отправят към хотела, за да потъне в забрава и безгрижие.

Разбира се, подобни задгранични бягства не са за всеки джоб. Но дори в настоящия момент на локдаун, съдейки по предварителните резервации, стотици българи се готвят да пътешестват в някоя далечна топла държава или остров.

Красимир Златанов

„Не искам да нося маска. Искам да забравя стреса и коронавируса“ са най-честите причини те да броят между 2000 и 3000 лева за една седмица в някоя далечна страна. Красимир Златанов, управител на специализирана агенция за екзотични ваканции твърди, че въпреки пандемията, има интерес към техните чартърни програми. Кои са най – търсените места за райска ваканция тази зима? 

„На първо място това са Малдивите. В „ризортите“ – това са обособени острови-хотели, единствените, които са задължени да носят маски, това са хората от персонала. Клиентите, още при пристигането, свалят маската и до последно не я слагат. Същото се отнася и до Занзибар, където дори не се изисква отрицателен PCR тест за влизане в страната. Въпреки това, до момента не са регистрирани случаи на коронавирус сред туристите“ – казва Златанов.



Според него сега пътуват предимно млади хора, които или вече са преболедували Covid-19, или не се притесняват, че могат да се заразят. Причината е, че почти навсякъде се изисква отрицателен PCR тест и вероятността да се заразят на летището или в самолета е минимална.



В условия на коронавирус туроператорите се стремят да намалят цените на пакетите, като организират съвместни чартърни полети и почивки извън активния сезон.



„Примерно за Занзибар цените през февруари и март са много високи, затова организираме програми в началото на април, когато има 40 % намаление на пакетите. Като цяло успяваме, заедно с авиокомпании, с партньорите на място и хотелите, да постигнем намаление на цените“ – твърди Красимир Златанов.



Туроператори и застрахователи бързо се ориентираха в новата ситуация. Те предлагат здравни застраховки, които включват и т.нар. ковид защита с покритие на евентуално лечение на място. Пътешествениците сключват и т.нар. застраховка „Отмяна на пътуване“, която покрива случаите на положителен PCR тест непосредствено преди полета. „Някои авиокомпании са склонни да ви презаверят билета за друга дата. Но не винаги. Същото важи и за хотелите, които не винаги връщат парите от резервациите. Така че въпросната застраховка покрива и този риск“ – твърди Красимир Златанов.



Според него хората са доста подтиснати не само заради сивата зима навън, но и заради пандемията, на която не й се вижда краят. Но някъде там, от другата страна на света, времето е спряло и е вечно лято, а Covid-19 е само мираж! Има българи, готови на сериозни финансови жертви, за да се пренесат в него. А ние можем само да мечтаем да сме на тяхно място!

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР с препоръки към българите, пътуващи за Гърция

Във връзка със зачестилите случаи на инциденти с участието на български граждани на територията на Северна Гърция и територията на Генерално консулство Солун, в това число и случаи на задържани български граждани за носенето на хладно оръжие с дължина на..

публикувано на 23.07.24 в 15:46

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03