Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 отложи отпътуването на нашите полярници за Антарктида

Испанският научноизследователски кораб "Есперидес"
Снимка: armada.defensa.gob.es

29-та българска експедиция за Антарктида бе отложена ден преди планираното отпътуване на нашите полярници. Шестима български учени трябваше да потеглят към ледения континент и по-точно към остров Ливингстън, където е нашата база, на 12 януари. Заради сериозните рестрикции покрай разпространението на Covid-19, нашите учени трябваше да преминат 14-дневна карантина в Чили, сред което да се отправят към Антарктида. Пътуването от Чили към крайната им цел трябваше да се осъществи на борда на испанския научноизследователски кораб "Есперидес", с който нашите съседи по база - испанските полярници, също трябваше да пътуват до Антарктида. Но поради непредвидените обстоятелства всичко се отлага.

Проф. Христо Пимпирев
По този повод Радио България се свърза с ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев:

„Отменя се защото се отлага заминаването на първата група. Тя трябваше да замине утре и днес да бъде церемонията в президентството. Но вчера (10 януари) ми съобщиха от Испания, мениджъра по логистика, Мигел Охера, че на кораба „Есперидес“, на който нашите полярници трябваше да се качат в Пунта Аренас, за да отидат в Антарктида,  са открити 30 души заразени с коронавирус. Това е изключителна енигма за мен и за всички, защото преди да се качат на кораба те са изкарали 14 -дневна карантина. На кораба са се качили 50 души с отрицателни PCR тест и няколко дена, след като корабът потегля от испанското пристанище Картахена към Атлантическия океан, се откриват позитивни от корона вирус. И  се установява, че те са много повече. Поради тази причина корабът в момента е на карантина в град Лас Палмас на Канарските острови и евентуално ще тръгне оттам след 2 седмици, т.е. след като мине карантината на екипажа. Така че нашите полярници няма как да пътуват утре, защото те също трябва да преминат през двуседмична карантина в Пункта Арена и веднага да се качат на кораба, но корабът няма да е там. Така че ние чакаме!“

Българската база в остров Ливингстън
Как ще се отрази възникналата ситуация върху работната програма на нашата експедиция на Ледения континент ?

„Шантавата година, която измени целият стереотип и начин на живот, ще се отрази доста съществено и на антарктическите изследвания. И не само на нашите, но и въобще! И на испанците, които разполагат с две бази, им се променя изцяло програмата. Само че те могат да лавират, защото имат два научноизследователски кораба и единият е вече почти стигнал Антарктида. А ние трябва да разчитаме на нечие съдействие и някой да ни качи на кораба си. В момента търсим начин за транспорт от Чили до Аржентина и Уругвай, защото испанският „Есперидес“ може да се върне в Испания и въобще да не плава за Антарктида. Затова трябва да имаме резервни варианти“- обясни проф. Пимпирев.

Това е второто отлагане на 29-та българска експедиция към ледения континент. В края на 2020 коронавирусът стъпи и на Антарктида. При тестване на чилийската база по Коледа бяха установени 36 носители на Covid-19. Наложи се спешната евакуация на част от персонала и още по-сериозно затягане на противоепидемичните мерки на континента. Нашите учени трябваше да заминат за остров Ливинстън през ноември, но експедицията ни беше отложена.

Снимки: armada.defensa.gob.es, Facebook /Bulgarian Antarctic Institute, Теодосий Спасов,

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20

Премиерът: Търсим възможности за освобождаване на българските моряци от Galaxy Leader

Премиерът Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader. Главчев увери, че постоянно се търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 20:25