Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гласуването приобщава българите в чужбина към родината

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев призова институциите, гражданските организации и политическите партии да работят заедно, така че участието на българите зад граница в предстоящите избори да бъде активно.

По време на видеоконферентна връзка с представители на български организации зад граница, която е част от консултациите на държавния глава за провеждане на предстоящите парламентарни избори, Радев посочи, че за първи път правим избори в условия на пандемия. Затова от особена важност е да бъде гарантирано здравето на всички български граждани, конституционното им право да гласуват и да се направи така, че заедно да се гарантират активни избори с нормална избирателна активност и доверие в изборния процес.

Президентът уточни, че гласуването в чужбина има още едно важно значение - освен да бъде зачетен гласът на сънародниците ни зад граница, то укрепва духовната връзка с родината и ангажираността с обществено-политическия живот в България.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изведе на преден план сред въпросите за предстоящите избори този за изтичащите лични документи на много български граждани у нас и в чужбина. По думите на вицепрезидента, от българските общности зад граница са попитали, дали ще има удължаване на документите поради невъзможността в момента да бъдат подновени, за да не стане така, че от една на пръв поглед формална причина, да не може да се упражни правото на глас, предаде БТА.

Българските общности зад граница настояват на предстоящите парламентарни избори да може да се гласува по пощата и да бъдат открити повече секции за гласуване в чужбина. 

Атанас Пеканов, икономист в Европейската централна банка, който живее и работи в Австрия и е част от Стратегическия съвет на президента, смята, че в края на март е прекалено рано да се проведат избори: "И с оглед на евентуалната надежда, че по-топлото време може да доведе до по-мека епидемична ситуация, на първо място провеждането на изборите в по-късен етап. Това ще позволи и събирането на хора навън и би трябвало да олекоти ситуацията. По отношение на изборите в чужбина, сега е моментът да мислим за изменения, които така или иначе отдавна са приети в други страни, като гласуването по пощата".

Мария Спирова, живееща във Великобритания, подчерта, че здравните власти на Острова не дават надежда за подобряване на пандемичната ситуация през следващите няколко месеца. Освен това, заради Брекзит, секциите там не могат да са повече от 35, което ще бъде дискриминация за българите от по-малките градове, информира репортерът на БНР Цветелина Стоянова.

Още от категорията

Нова среща в "Родина зад граница" в нощта на 24 януари

„Родина зад граница“ е месечната среща в ефира на „Нощен хоризонт“. Място за себеизразяване. В студиото на БНР Станислава Пирчева и Добринка Добрева от Програма „Хоризонт“ и Красимир Мартинов от „Радио България“ ви очакват с въпроси и предложения..

публикувано на 23.01.21 в 12:47

Поискахме съдействие за провеждане на парламентарния вот от над 120 държави

Външното ни министерство се е свързало с над 120 държави по повод предстоящите парламентарни избори на 4 април и възможността българите зад граница да упражнят конституционното си право на вот. “Ще се изправим пред много и неочаквани..

публикувано на 23.01.21 в 11:05
Посолството на Република България в Канбера

Посолството ни в Канбера вече издава временни паспорти дистанционно

Посолството на Република България в Канбера предоставя възможност на българските граждани да придобият български временен паспорт с валидност 360 дни от издаването му. Не е задължително кандидатите да се явяват в консулската служба. Желаещите да се..

публикувано на 21.01.21 в 15:34