Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Предизборни консултации с парламентарно представени сили

| обновено на 12.01.21 в 12:58
Снимка: БТА

Продължават консултациите на президента Румен Радев относно организацията на предстоящите парламентарни избори. Днес наред са срещите му с парламентарно представените политически партии без съуправляващите „Обединени патриоти“, които обявиха, че няма да се отзоват на поканата. 

На срещата си с представителите на най-голямата парламентарна сила ГЕРБ Радев посочи, че целта на консултациите, инициирани от него, е увеличаване на доверието на избирателите. „Това изисква диалог, открити позиции, търсене на консенсус и най-добри решения в интерес на българските граждани", подчерта президентът. 

Председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ каза, че напоследък в публичното пространство се насажда твърдение, че предстоящите избори ще бъдат манипулирани, което води до недоверие в изборния процес. 

Тя отправи упрек към Радев, че е участник в това говорене.

Радев призова партия ГЕРБ със законови промени да се уреди освен гласуването на карантинираните българи с мобилни избирателни кутии, и гласуването по пощата на българите зад граница, а така също да се помисли за разрешаване на видеонаблюдение при броенето на бюлетините. 

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че няма как гласуване по пощата да бъде организирано в рамките на два месеца.На среща на президента с опозиционната БСП лидерът й Корнелия Нинова подчерта, че опозицията в парламента е готова да обсъжда промени в Изборния кодекс, за да се осигури възможност за гласуване на карантинираните.Тя също напомни, че партията ѝ през годините е подкрепяла машинното гласуване, като гарант за вота. От БСП обаче се обявиха против гласуване в два дни.

Още от категорията

България и Испания се радват на отлично сътрудничество и в условията на пандемия

Посолството на Испания в България поднови обществените си прояви след дългото прекъсване заради пандемията от Covid-19. Наред с приключващата вече Седмица на Ибероамериканското кино у нас, в сътрудничество с Държавна агенция „Архиви”, Културният отдел на..

публикувано на 23.06.21 в 10:19

София потвърди позицията си за европерспективата на Скопие

България потвърди досегашната си позиция за европейската перспектива на Северна Македония и остава отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на Европейския съюз за намиране на взаимно приемливи решения...

публикувано на 22.06.21 в 17:31

Вотът − организация, очаквания, цена

Задължителният машинен вот е най-голямата новост на предстоящите предсрочни парламентарни избори в България, на 11 юли . Изключения от това правило са възможни в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна..

публикувано на 22.06.21 в 16:03