Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопски маршрути - на гости в село Смилян

Снимка: Посетителски информационен център - Смилян

Ако питате нашите сънародници кое е типичното българско ястие, отговорът в повечето случаи ще бъде: „Бобът”. Приготвен под формата на ароматна чорбица, на изпълнена с ухания на диви треви яхния или витаминозна салата, бобът е част от българската трапеза. А най-известната и вкусна разновидност на нашенския боб е смилянският фасул, отглеждан само и единствено в село Смилян.

Едно от най-старите селища в Средните Родопи отстои едва на 15 км. от град Смолян и е рай за туристите. И не само заради вкусната и здравословна местна кухня, в която преобладават бобените ястия! Ако посетите това дивно кътче ще останете очаровани от местната архитектура. Къщите на Смилян са изградени от камък и дърво и свидетелстват за многовековната история на този край.



Смилян е разположен в горното поречие на река Арда и е и изходен пункт за разходки в планината. Туристите могат да посетят разположената наблизо пещера „Ухловица“, да се спуснат с алпийски тролей в местността Гарга дере, да отскочат до Агушевите конаци - най-големият запазен феодален ансамбъл в Родопите и пр.

Смилян има чудесни къщи за гости, които през лятото преливат от туристи. Но най-оживено е в края на есента, когато тук се стичат посетители от цялата страна, за да присъстват на зрелищния фестивал, посветен на местния фасул. Програмата му е наситена с багрите на родопските народни носии и с вкуса на боба, включително и под формата на …. сладкиши.

Туристите задължително се отбиват в сградата на читалището с атрактивната етнографската сбирка ,,Смилянски фасул и родопски терлици”. И разбира се, най-любопитният експонат в нея е паното от смилянски бобчета, с което хората от селото се готвят да кандидатстват за рекордите на Гинес. Всеки може да се включи като постави своята половинка от фасулено зърно. 



Още за този райски кът ще откриете в материала от колекцията на Радио България „За с. Смилян, фасула, една кандидатура за Гинес и чистия родопски въздух“.

Снимки: Посетителски информационен център - Смилян



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30