Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Карта за български произход за българите от диаспората

Снимка: capital.bg

Нов личен документ „Карта за български произход“ ще дава право на чужденци от български произход да работят, учат и пребивават в България. Парламентът прие на първо четене допълнение в Закона за българските лични документи.

Картата ще преодолее забраната в някои страни за двойно гражданство, изтъкват вносителите от „Обединени патриоти“. Процедурата за издаване ще е сходна с издаването на български лични документи. Ще се предшества от удостоверение за български произход, издавано от Държавната агенция за българите в чужбина. На картата ще имат право българите от българските исторически общности, които не са родени в страната и тези от новата емиграция след 1989 г., предаде БТА.

Още от категорията

Нова среща в "Родина зад граница" в нощта на 24 януари

„Родина зад граница“ е месечната среща в ефира на „Нощен хоризонт“. Място за себеизразяване. В студиото на БНР Станислава Пирчева и Добринка Добрева от Програма „Хоризонт“ и Красимир Мартинов от „Радио България“ ви очакват с въпроси и предложения..

публикувано на 23.01.21 в 12:47

Поискахме съдействие за провеждане на парламентарния вот от над 120 държави

Външното ни министерство се е свързало с над 120 държави по повод предстоящите парламентарни избори на 4 април и възможността българите зад граница да упражнят конституционното си право на вот. “Ще се изправим пред много и неочаквани..

публикувано на 23.01.21 в 11:05
Посолството на Република България в Канбера

Посолството ни в Канбера вече издава временни паспорти дистанционно

Посолството на Република България в Канбера предоставя възможност на българските граждани да придобият български временен паспорт с валидност 360 дни от издаването му. Не е задължително кандидатите да се явяват в консулската служба. Желаещите да се..

публикувано на 21.01.21 в 15:34