Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ромите празнуват Банго Васил

Снимка: БГНЕС

На 14 януари ромската общност в България празнува своя най-значим празник Васильовден (по стар стил), познат като Банго Васил - „Куцият Васил“. 

Празникът е известен и като „Ромската нова година“. Чества се от всички, независимо дали са християни, мюсюлмани или изповядват друга вяра. 

В различните краища на България на 14 януари празникът се отбелязва чрез сурвакане или чрез превъплъщаване на главата на семейството в ролята на Банго Васил, който хвърля в дома жито и ориз. Всичко това се прави с особена тържественост, защото се вярва, че носи плодородие, щастие и късмет. 

Заради противоепидемичните мерки здравните власти препоръчват сурувакането през тази година да е само в семейна среда, без да се обикаля по къщите.

Повече за обичая можете да прочетете и чуете ТУК

Още от категорията

2,8% от здравните разходи в България отиват за профилактика

През 2018 година средно в ЕС държавните и частните разходи за профилактика са 2,8% от общите разноски за здраве. В България показателят е колкото средното за ЕС равнище – 2,8%, предаде БТА. Най-висок този дял е в Италия – 4,4%.  Съотнесени към броя..

публикувано на 18.01.21 в 16:48

6,4% са новозаразените с Covid-19 при направени 1194 теста

За последното денонощие  новите случаи на заразени с коронавирус в страната са 77 при направени 1194 теста , сочи в Единният информационен портал.  Хоспитализирани са 3485 души, от които 341 са в интензивно отделение . От началото на пандемията..

публикувано на 18.01.21 в 08:40

Започва втората фаза на ваксинирането срещу коронавирус

От днес започва имунизацията срещу Covid-19 на хората от втората фаза в областите, в които са поставени ваксини на достатъчно медици. Според националния план за ваксиниране втората група обхваща обитателите и персонала от домовете за възрастни,..

публикувано на 18.01.21 в 06:10