Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ситуацията в България по отношение на Covid-19 трайно се подобрява

Все повече медици желаят да се ваксинират

Снимка: БГНЕС

Противоепидемичните мерки са довели до изключително добри резултати, обяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. В 15 области на страната заболеваемостта е спаднала на 150 души от 100 хиляди, докато броят на излекуваните е три пъти повече от този на заразените. Наблюдава се и повишено доверие към ваксините от страна на медиците.България се нарежда на 27-о място в Европейския съюз по брой на заболелите от коронавирус и на 9-о място по смъртност
, съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Що се отнася до тестването на хората, имаме средните показатели за континента.Според председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски има увеличение на желаещите граждани да се имунизират. До момента на 17 хил. души са поставени ваксини.Продължава и тенденцията за намаляване на броя на болните с Covid-19 в лечебните заведения, каза още той. 32% от леглата за пациенти без усложнения са заети и 44% за хората в интензивни отделения. Въпреки позитивните данни, по никакъв начин не трябва да се отслабва бдителността на всеки един гражданин, да се носят маски, да се спазва дистанция, дезинфекция, да се избягват масовите събирания и контакти, които биха могли да бъдат избегнати, предупреди ген. Мутафчийски.

Имаме достатъчно ваксини за всички български граждани“, коментира здравният министър твърденията на политици, че ваксините не достигат. Той изтъкна, че въпросът с пандемията и имунизацията срещу коронавирус не трябва да се политизира. По отношение на идеята членовете на изборните комисии да бъдат ваксинирани, проф. Костадин Ангелов припомни, че това е доброволен акт и добави, че усилията трябва да бъдат насочени към членовете на мобилните секции, които ще влизат в контакт с хората под карантина.Вторият етап от имунизацията ще започне в понеделник
, каза още министърът. От следващата седмица ще се възстанови и част от практическото обучение на учениците и на студентите. Предвижда се също възстановяване на плановия прием и на плановите операции в болниците. Тези пациенти ще бъдат приемани с отрицателен антигенен тест, който ще се прави безплатно в съответното лечебно заведение.

Снимки: БГНЕС, БТА

Още от категорията

Гърция отвори ГКПП „Капитан Петко Войвода – Орменион“ за пътнически превоз

Гръцките власти взеха решение за отваряне на ГКПП „Капитан Петко Войвода – Орменион“ за пътнически превоз. От днес, 14 май 2021 г. граничният пункт ще работи 24 часа в денонощието. Същото важи и за ГКПП „Кулата – Промахон“, който досега не пропускаше..

публикувано на 14.05.21 в 19:52

1/2 от работодателите готови да продължат дистанционната заетост и след пандемията

Повече от половината работодатели (55%) са започнали да прилагат дистанционна работа в предприятията си, а 28% са прилагали тази форма на работа и преди пандемията. 17% от работодателите не прилагат работа от разстояние. Това показва анкета на..

публикувано на 14.05.21 в 14:53

Отпада карантината за пристигащите в Ню Йорк

За пристигащите от чужбина в американския щат Ню Йорк вече не се изисква да бъдат поставяни под карантина, съобщават от Външно министерство. По информация на българското генерално консулство в Ню Йорк, мярката е в сила от 13 май 2021 г. Остават в..

публикувано на 14.05.21 в 13:27