Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На фокус: самобитните кукери от с.Черган

Снимка: vreme.bg

Кукери от тунджанското село Чарган, област Ямбол, са на корицата на януарския брой на списанието "National Geographic" за България, съобщи кметът на общината Георги Георгиев.

Кукерската група е основана през далечната 1938 г. и всяка зима представя народния обичай за прогонване на злото в Чарган, а също и на регионални, национални и международни фестивали. Самодейците са носители на многобройни награди.

Автор на цветната фотография е Иво Данчев, който изследва различните маскарадни групи в страната. Кадрите му са част от проект „Пазители“, за който фотографът ще разкаже следващата седмица пред Радио България.

Редактор: Дарина Григорова

Още от категорията

Арт инсталация възпроизвежда звуци на ключови политици

Изложбата „Премълчители“ в Института за съвременно изкуство ще постави важния въпрос за премълчаните неща от политиците по време на прехода след падането на тоталитарния режим. Авторът й Антони Райжеков насочва вниманието към 30 знакови личности..

публикувано на 28.02.21 в 11:35
Снимка: Национален политехнически музей

Изложбата „Пороци“ събира на едно място слабостите на българите

Преди век, на сладки приказки, българите посръбвали от кафето си а ла турка, а ако не било достатъчно шекерено, замезвали с толумбичка, локум или баклава. Докато бистрели политиката, потъвали в мъгляваната на тютюневия дим с абсент в ръка. А за добро..

публикувано на 24.02.21 в 11:13

Европейско признание за български проекти в културата

Проектите „Медея“ и „Виждам чрез музика“ са сред носителите на Наградата за европейски гражданин за 2020 г. Отличието има символично изражение и се присъжда от Европейския парламент на личности или организации за осъществени от тях проекти за..

публикувано на 20.02.21 в 07:35