Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Президентът насрочи парламентарните избори за 4 април

Снимка: БГНЕС

В специално обръщение към българите президентът Румен Радев обяви, че насрочва редовните парламентарни избори за 4 април 2021 г. Това е една седмица след първата възможна дата след изтичане мандата на предишния парламент, подчерта държавният глава. Президентът благодари на всички, които са се отзовали на поканата за консултации относно необходимите мерки при провеждането на предстоящия вот.

Открои се необходимостта от промени в Изборния кодекс. Очаквам законодателят да разгледа и гласува и други не по-малко важни предложения, като гласуване по пощата на българите в чужбина, които в редица страни ще бъдат силно затруднени и дори в невъзможност да упражнят конституционното си право на глас, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините и оформяне на изборните протоколи. Също така справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното броене на машинния вот“, каза държавният глава. 

„Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва да обяват възможно най-рано ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания, за набирането на членове на избирателните комисии и за изборната активност“, заяви още Радев. Държавният глава допълни, че очаква Централната избирателна комисия да актуализира избирателните списъци.

Още от категорията

От 18 януари Англия и Шотландия искат тест за Covid-19

Изискването за представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус за всички влизащи в Англия и Шотландия граждани, включително и от България, е отложено и влиза в сила от 04:00 ч. (GMT) на 18 януари 2021 г., съобщи българското външно..

публикувано на 15.01.21 в 15:46
Георги Комсалов, Борис Калайджиев и Ясен Недялков, основатели на споделената работилница

Първата споделена работилница в София разкрива възможности за творчески идеи

Добрата идея е безценна, особено когато човек се посвети на нея. Макар и с малки стъпки, тя ще стане реалност и ще послужи на други хора в обществото. Въплъщение на практична и много полезна идея е създаването на споделена работилница. По примера на..

публикувано на 15.01.21 в 15:43

България е заявила към 5 производители Covid ваксини за 6 млн. души

2,3 млн. души, или 36% от населението на България без децата до 16-годишна възраст, могат да бъдат ваксинирани през първите шест месеца на тази година, съобщава БГНЕС, като цитира пресцентъра на Министерството на здравеопазването...

публикувано на 15.01.21 в 13:10