Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Националният исторически музей представя нови археологически открития

Снимка: НИМ

В изложбата “Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2020” Националният исторически музей ще покаже новите си находки от последния археологически сезон, направени чрез 22 експедиции. 

През м.г. за първи път беше проучвано укреплението в местността “Св. Архангел” над с. Дъбница в Западните Родопи, обитавано от ранната каменно-медна епоха в продължение на 6 хил. г. 

Ще бъдат представени също откритията в средновековния некропол, намиращ се във вътрешния град на Калиакра. Сред тях е гроб на момиче, погребано със златотъкана лента на челото, фина мрежа за коса от копринени и златни нишки и дрехи от скъпи платове. 

Друг акцент в изложбата, която се открива на 20 януари, са амфоровидните съдове, представляващи погребални урни от къснобронзов некропол край видинското село Балей.


Още от категорията

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Много държави продължават да затягат мерките срещу разпространението на Covid-19. В това число бяха направени или се подготвят промени по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте повече: Чехия въведе..

публикувано на 07.03.21 в 00:10

Нови правила за отпътуване от Англия

От понеделник, 8 март, всички отпътуващи от територията на Англия са длъжни да попълват нов формуляр/декларация, в който да посочват, че целта на пътуването им е разрешено в съответствие със съществуващите ограничения. Законово разрешените..

публикувано на 06.03.21 в 23:04

Ограничения при влизане в Румъния

От 21:00 часа на 6 март 2021 г. са в сила ограничителни мерки при влизане в Румъния. Причината е, че България е включена в списък с държави от т.нар. жълта зона , информира пресцентърът на Министерството на външните работи. По информация на..

обновено на 06.03.21 в 20:17