Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Има мълчалив отказ за законодателни промени като гаранция за честни избори

Снимка: Ани Петрова

4 април беше избран от президента Румен Радев за провеждане на парламентарните избори след мащабни консултации, каза пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. Отлагането със седмица на първоначално посочената от него дата е направено, за да се постигнат “необходимите промени за безопасни и прозрачни избори“. Вицепрезидентът поясни, че държавният глава е започнал консултациите с политическите организации още през декември, но правителството и ГЕРБ не са се отзовали на поканите.

Илияна Йотова каза още, че през последната година се наблюдава мълчалив отказ за сериозни промени в законодателството, за да бъдат изборите честни и достъпни за гражданите. Не е имало и политическа воля за организиране на гласуването на българската общност зад граница. “Ако в изборния ден се допуснат фалшификации и не се въведе видеонаблюдението, „могат да станат неприятни инциденти”, обобщи тя.

Още от категорията

Новият състав на ЦИК е определен, готвим се за предсрочните избори

Всичките 15 кандидати за новия състав на Централната избирателна комисия отговарят на законовите изисквания, заяви президентът Румен Радев след публичното им изслушване. Той ги призова да започнат подготовката на предсрочните парламентарни избори, които..

публикувано на 07.05.21 в 16:10

По съседски: Събития с балкански адрес

Хърватия ще изгради своя военна база в Косово При посещение в Прищина хърватският външен министър Гордан Радман заяви, че Загреб се противопоставя на всяка промяна на границите в региона. След среща с първия дипломат на Косово Доника..

публикувано на 07.05.21 в 10:16

Изслушват кандидатите за членове на Централната избирателна комисия

На 7 май от 8.00 часа президентът Румен Радев свисква на „Дондуков“ 2 допълнителни консултации с парламентарно представените партии и коалиции за излъчване на председател на Централната избирателна комисия. Причината е оттеглянето на единствения..

публикувано на 07.05.21 в 05:35