Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В причудливия свят на художничката Мария Манева

Мария Манева изразява идеите си чрез природни материали с лекотата, с която други художници използват четките и боите. И ако за повечето от нас раковините и морските камъчета остават само спомен от лятната ни почивка, то за Мария Манева те са източник на изкуство.

„Работя с напълно естествени цветове. Никога не рисувам върху раковинките, защото всяка една има много специфичен цвят и блясък. И ако се положи боя върху тях, всичко това ще се заличи. Тяхната естествена красота и блясък се проявява с безцветен лак, като по този начин се създава ефектът на морската вълна“ – обяснява художничката и дава пример с разходките край морето, при които не забелязваме безжизнено лежащите черупки на пясъка под краката си, докато не ги облее някоя вълна: „Тогава пред вас се разкрива невероятният им блясък. Същото се случва и тук“.



За родената в Габрово художничка всичко започва, когато съдбата я отвежда в черноморската столица Варна и това определя нейния път в изкуството. „Животът ме отведе тук и Бог ме благослови с това изкуство, което дори не знаех, че съществува. В момента съм много щастлива, защото живея точно до морето и то е моя източник на материали и вдъхновение. Работата, която върша, ми доставя голяма радост и удовлетворение“ – сподели за Радио България Мария Манева:


„За пръв път се докоснах до морска мозайка през 2008 г. и до този момент не знаех, че съществува изкуство с морски камъчета. След първите си опити разработих собствена смесена техника. Композициите са с миди, камъчета, раковини с естествени цветове, а за фон използвам пясък, който оцветявам за по-голяма изразителност. Така картините имат повече пространство, повече лекота на израза“.



Признава, че в по-голямата част от картините й присъстват мотиви с цветя и птици. „Вдъхновението идва от самите материали. Когато ги събирам или сортирам, пред мен се появява образ на цвете или крило на птиче. Опитвам се да ги пресъздам възможно по-близко до реалността. Работя с естествените им форми и цветове. С годините картините ми  стават все по-прецизни и красиви.“



Въпреки, че работата е доста трудоемка и отнема време, крайният резултат е невероятен. „Например, последната ми работа е цвете мушкато. Направих листата от речни миди, изрязвайки само зелената част. Те са от река Камчия, която е близо до нас, където събирам доста от моите материали“ – допълва Мария.



Художничката е участвала в няколко съвместни и самостоятелни изложби. Казва, че най-големият почитател и помощник е съпругът й, а дъщеря им, възпитаничка на варненското Училище по изкуствата „Добри Христов“, не пести критиките по отношение на картините.



Що се отнася до пандемията, която промени коренно битието ни, Мария Манева споделя:



„Работих много активно в първата вълна на пандемията. Тази ситуация не повлия на психиката ми, даже бях по-мобилизирана, по-активна. Защото аз съм си в „изолация“ и работя сама. Това изкуство изисква хората да бъдат сами със себе си и голяма част от деня се прекарва в работа.“



„Нека всички се радваме на Божествено здраве, това което е сега да премине, тези, които са били болни, да бъдат изцелени, защото здравето е най-важно“ – казва художничката, която води морето в домовете ни и допълва: „Също да има мир и любов в семействата, особено в дните на изолация. Когато много хора се оказват затворени заедно в този труден момент, много от тях не знаят как да се държат един към друг. Това е момент да се опознаят, да намерят силните и слабите си страни и семейството да стане здраво и силно. Защото ролята на семейството е много важна, за да бъдем силни като общество. Нека да си помагаме един на друг и да вършим добро!“

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14