Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Награден от ЕС албански роман е отпечатан на български

Снимка: cineboom.eu

На български език излезе романът "Епосът на утринните звезди". Книгата на родения през 1971 г. Руди Еребара спечели Наградата за литература на ЕС през 2017 г. Преводът е на Екатерина Търпоманова. Еребара е поет, романист и преводач. Завършил е Академията за изящни изкуства в Тирана. Изявява се и като политически журналист.

Руди Еребара Снимка: gazetamapo.al
Това е роман за неморалността на диктатурите, за човешката слабохарактерност, за склонността към оскотяване и ожесточаване срещу ближния в една абсурдна действителност, където никой не е герой, посочват издателите.

Фабулата е, че след рождения ден на Енвер Ходжа, празникът е помрачен от проливен дъжд, който отмива агитациите за празника. Властта вижда в това саботаж на художниците и започва репресии.

Още от категорията

Стъклото като вдъхновение и поглед към миналото

Магията, при която от гореща полутечна маса се получава ефирен стъклен предмет, може да плени всеки. И макар технологията на обработка на стъклото да е позната от хилядолетия, и днес младите учени и творци се потапят в необятното ѝ пространство,..

публикувано на 02.03.21 в 09:41

Българката Мария Бакалова не получи „Златен глобус“

Мария Бакалова, се размина с наградата „Златен Глобус“ в категорията, в която бе номинирана за най-добра актриса във филмова комедия. Наградата отиде при Розамунд Пайк за участието й във филма „Много ме е грижа“.Бакалова, която е първата българка с..

публикувано на 01.03.21 в 14:05

Арт инсталация възпроизвежда звуци на ключови политици

Изложбата „Премълчители“ в Института за съвременно изкуство ще постави важния въпрос за премълчаните неща от политиците по време на прехода след падането на тоталитарния режим. Авторът й Антони Райжеков насочва вниманието към 30 знакови личности..

публикувано на 28.02.21 в 11:35