Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Елате в България, работете, бъдете съзидателни и ще успеете

Британският влогър Джамал: България ми помогна да стана по-добър човек

Снимка: Рийс Дуглъс

Всичко се случило съвсем спонтанно. Преди 3 години, по съвет на негов приятел, Рийс Дуглъс посещава Пловдив. Той е дигитален номад от Великобритания, живее където пожелае и работи дистанционно. Казва, че е обиколил цяла Европа, но когато пристига за пръв път в България, животът му се преобръща на 180 градуса. “Дойдох за един месец, влюбих се в страната и месецът прерасна в два, после в три. И ето ме тук, в Пловдив, където живея с приятелката ми от три години. И познайте - вече не съм номад, защото се установих за постоянно“ – казва Рийс.

Джамал с приятелката му Йоана

За десетки хиляди хора, обаче Рийс е известен като Джамал, а последователите на YouTube канала му Jamal in BG растат лавинообразно и вече наближават 28 хиляди абонати от цял свят. Междувременно англичанинът не се уморява да споделя онлайн своето житие и битие като чужденец в България.

„Климатът, културата, храната, енергията на хората, природата… тук всичко ме грабна още в първия миг “, твърди Рийс/Джамал. Първите му впечатления са от KapanaFest в Пловдив. „Харесаха ми всички тези цветни знаменца, хилядите хора, музиката, невероятно разнообразие от вкусове ... Тогава за пръв път опитах луканка и ракия. Беше невероятно!“. И добавя, че отдавна не се чувства чужденец в България. Понаучил е малко българския, но се оплаква от трудната граматика и най-вече от мъжкия и женския род, които липсват в английския. На въпроса има ли нещо, което го е изненадало в българите, отговаря така:

„Те са много по-откровени от западняците и това ми харесва, защото ценя честността. Например във Великобритания ние сме прекалено възпитани. Постоянно благодарим и се извиняваме, не можеш да разбереш какво мисли събеседникът ти. А тук хората са честни и директни. Когато нещо не им харесва, те ти го казват направо в очите. Българите не се усмихват изкуствено. Ако са доволни - се вижда, ако не - също. Показват истинската си същност. Просто на чужденците им трябва време, за да свикнат с това.“

И не, не всичко е розово в България! Джамал определено не харесва неугледните жилищни квартали в градовете. „Всичко е надраскано с графити и надписи, а колко му е да се отделят малко средства за пребоядисване на тези панелки“- чуди се британският влогър. Според него обаче, страната ни е идеалната дестинация за младите хора, които искат да постигнат нещо в живота. Затова ги призовава чрез влога си да дойдат тук, на място, за да се убедят сами:

„В момента съм залят от съобщения, които казват „Аз съм българин, гледах твоите видеа и сега смятам да си се прибера обратно в България от САЩ “ . Или пък ми пишат чужденци от Америка, Германия или Швеция : „ Хей, аз пристигам в Пловдив или във Велико Търново, защото се местя в България, успя да ме убедиш“. И това е целта на канала ми. Той е посветен на моето израстване като личност. Защото България ми помогна да стана по-добър човек. Иска ми се в следващите 5-6 години да върнем младите, образовани българи обратно в България. Но също така да привлечем и чужденци. И да им кажем: „Вижте, използвайте интернет, вашите умения и всичко което притежавате. Защото не е нужно да живеете и работите в Германия, Великобритания или Испания, за да печелите и да се развивате професионално. Елате в България, работете онлайн, бъдете съзидателни и ще успеете ! “ – казва в заключение влогърът Джамал.

Можете да нагласите настройките за автоматичен превод на You Tube от иконката settings в долния десен ъгъл на видеото.
Снимки: Рийс Дуглъс

Още от категорията

Светлозара Савова зарадва с балонено дърво болните от коронавирус

Тя внася цвят и светлина и това е нейният начин да облекчи болката. В грейналите от неочакван дар очи намира смисъл да продължи да благодарява. Съсухрено дърво с оголели клони навява меланхолия, щом погледите на пациентите и лекарския екип подирят..

публикувано на 01.03.21 в 11:07

Мистер Сенко пръв изпълнил номера с махането на глава

През 1961 г. холивудски знаменитости се събират пред големия екран, за да се уверят с очите си, че магията не е единствено привилегия на шарлатани. В средата на цирковата арена, сред разсейващи се пушеци, един факир отмахва главата си и със спокоен ход,..

публикувано на 20.02.21 в 09:05

"Тайм" оповести българин сред лидерите на бъдещето

Лидерът на белоруската опозиция Светлана Тихановская, президентският помощник на Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан и изпълнителният директор на „Robinhood“ Владимир Тенев, са включени в списъка на сп. „Тайм“ - "Следващите 100 най-влиятелни..

публикувано на 18.02.21 в 09:45