Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Оборудването за АЕЦ „Белене“ може да се използва на площадка в АЕЦ „Козлодуй“

Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви, че оборудването по проекта за втората ни АЕЦ „Белене“ ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. 

България вече плати за оборудването по проекта „Белене“ 1,3 милиарда лева, след което се опита неуспешно да го продаде на Иран.

Според експертни доклади икономически, екологично и технически е възможно оборудването, предвидено за АЕЦ „Белене“, да се използва за нова мощност на „Козлодуй“. Подобно действие обаче трябва да бъде съгласувано и с руската страна, тъй като съоръженията са конструирани от руската компания „Росатом”.

Проучванията за изграждането на втора АЕЦ в България започват в началото на 70-те години на миналия век и сагата продължава до днес.

Още от категорията

България работи за задълбочаване на сътрудничеството с Украйна

Проевропейската ориентация на Украйна, споделените евроатлантически ценности и наличието на най-голямата историческа българска общност в чужбина подсилват традиционно приятелските отношения между България и Украйна. Това е заявила вицепремиерът Марияна..

публикувано на 25.02.21 в 13:40

Фермерските пазари – популярни, но трябва регламент

Хората, които се хранят с чиста и свежа храна, често пазаруват от т.нар. фермерски пазари. На тях производителите излагат своите плодове и зеленчуци, мед, млечни продукти, сладка, консерви, вино. И макар да съществуват вече няколко години,..

публикувано на 24.02.21 в 11:32

Много тютюнопроизводители в България се ориентират към „цветето на рая“

Все повече производители изоставят лехите с тютюн, за да се насочат към много по-печеливш поминък – отглеждането на шафран. Още повече, че цената на луксозната подправка расте, тъй като не само въздига вкуса на чайове, сладкиши и напитки, но..

публикувано на 23.02.21 в 10:18