Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Православната църква чества Св. Евтимий, Патриарх Търновски

Снимка: pravoslavieto

На днешния ден Българската православна църква чества българския патриарх Евтимий Търновски.

Роденият около 1327 г. Евтимий произхожда от знатен болярски род. Получава добро светско образование, но духовните му търсения го отвеждат до Килифарския манастир, където около 1350 г. става монах. По-късно седем години той пребивавал в Цариград и в Атонската Света гора. Завръщайки се в родината, Евтимий се усамотява в пещера, недалеч от Търново, и там основал манастира "Св. Троица". През 1371 г. той полага основите на важната за развитието на книжнината ни Търновска книжовна школа.

Предприема и извършва важна правописно-езикова реформа, с която цели да внесе единство в правописа и литературния език. През 1375 г. е избран за български патриарх.

Още от категорията

Проектът "Голяма България" – щедра, но неосъществена мечта

Априлското въстание от 1876 година привлича международното внимание към българската кауза – Освобождението от петвековно османско владичество. Жестокостта, с която е прекършено то, кара Великите сили да поставят въпроса за реформиране на..

публикувано на 03.03.21 в 07:15

С теменужки Пловдив разкраси Хълма на освободителите

Над 2000 теменужки украсяват от тази сутрин цветарниците пред паметника на руския император Александър II и загиналите за освобождението на България от османско иго руски воини, предаде агенция „Фокус“.  Това е част от подготовката за организираното..

публикувано на 02.03.21 в 18:50

Средновековната крепост „Свети дух“ ще оживее в светлинно шоу

Мултимедия в комбинация от звук, светлина, анимация и пушечно шоу ще представи развитието на крепостта „Свети Дух“ през различните епохи. Твърдината се намира в хасковското курортно селище Минерални бани. Основана е през   II век и е била..

публикувано на 28.02.21 в 06:25