Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Чауши, арапи, бабугери и джумали – Иво Данчев и неговите вълшебни кукери

10
Снимка: Иво Данчев

Малко след еуфорията около Рождество Христово и Нова година, идва ред на кукерските шествия. Навлечени в кожи, нахлузили страховити маски и чанове, кукерите обикалят навред из страната, за да прогонят злите духове. Това е един от най-мистичните български обичаи. И най-колоритният! Фотографът Иво Данчев, който от години работи за „Нешънъл Джиографик“, е  посветил специален проект на кукерите под наслов „Пазителите“. Негова художествена фотография на разложки чауши грейна върху корицата на януарския брой на списанието. Кои са чаушите? – питаме Иво Данчев:

„Маскарадните обреди в България са представени от различни групи с различни названия. Например в пернишко те се наричат сурвакари, в разложко са бабугери и чауши. В Източна България им викат кукери. Но има още : джумали, арапи, дервиши, мечкари. Снимал съм почти всички видове кукери.“

Чаушите на Иво предизвикаха истински фурор сред читателите на Нешънъл Джиографик“. Снимката има интересна история. Заснета е в Пирин планина, близо до карстовия ръб „Кончето“ на 2810 м надморска височина, в близост до пиринския първенец вр. Вихрен (2914 м.).

„Реших да направя нещо различно, което отдавна си бях намислил – да снимам чаушите високо в планината – разказва Иво. – Имахме на разположение само няколко дни преди да падне първият сняг и трябваше да се организираме много бързо. Събрах шестима приятели и натоварени като шерпи, с кожите и маските на чаушите, се изкачихме и заснехме една сесия горе. Кадърът на корицата е оттам.“ – разказва Иво. Твърди, че кукерите открай време са го привличали със своята примитивност и енергията, която носят. Затова им посвещава своя проект, който е кръстил „Пазителите“. Отворете галерията, за да разгледате кадри от проекта „Пазители“, предоставени с любезното съдействие на Иво Данчев.

„Дълго време се чудех откъде да започна. Как да ги снимам така, че да не пресъздавам просто едни обикновени кукерски шествия по улиците на градовете, с които всички сме свикнали“, отбелязва Иво.


Твърди, че природата винаги е била основен мотив в снимките му. Затова решава да снима своите персонажи сред дивата природа. Нали именно тя е вдъхновила техните маски! „Искам да върна тези същества там, откъдето са дошли, да потърся различни места и сюжети, които създават усещане за приказка, за един вълшебен свят, а не просто да документирам една традиция“ ,пояснява Иво. Фотографът започва проекта „Пазителите“ преди две години. Пътува из цяла България, за да снима. До момента е събрал десетки неповторими кадри.


Възнамерява да издаде книга с портрети на кукери и на техните причудливи разновидности. И признава, че открай време обича да разказва човешки истории. Лицата на повечето му герои са изваяни от слънцето и ветровете. „Винаги са ме привличали хората, свързани с природата“, казва Иво. И добавя, че това е причината така да се запали по своя проект. „Кукерите са пазители на една древна традиция. Опитвам се да проследя историите на хората, скрити зад тези страховити маски. Така че проектът ми има две страни – човешка и вълшебна“ , заключава Иво Данчев.

Снимки : Иво Данчев

Галерия

Още от категорията

„Кукерландия“ в Ямбол, но без гостуващи групи

В град Ямбол и близките населени места, на 12 март започва дългоочакваният фестивал „Кукерландия“, превърнал се в емблема на града. Всяка година събитието събира хиляди участници – кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани от всички..

публикувано на 02.03.21 в 12:34
Женска фолклорна група „Германея“ – Сапарева баня

Самодейното изкуство – любов, потребност и традиция

Любим за всички ни е 1 март – денят в който си разменяме мартенички. Тези червено-бели амулети за здраве са и още един знак – дошъл е Денят на самодейците в България . Учреден с това име през 1976 г. с решение на тогавашния Министерски съвет,..

публикувано на 01.03.21 в 09:10

Да избродираш мартеница с народни шевици от носии

Днес в България прогонваме зимата и отваряме път на пролетта, закичвайки на ревера си мартеница. Корените на бяло-червения талисман за здраве са в далечното минало на нашия народ. А представата за мартеницата е тясно свързана с образа на Баба Марта..

публикувано на 01.03.21 в 05:15