Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Сърбия ще работят за улесняване на връзките между бизнеса и хората

Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов разговаря със сръбския външен министър Никола Селакович, който е на официално посещение в София. „Отношенията ни със Сърбия винаги са били приятелски и прагматични“, е казал Борисов. Двамата са обсъдили ключови проекти като автомагистрала „Европа“, газопровода „Балкански поток“ и започване на изграждането на интерконектора България-Сърбия. Той ще позволи Сърбия да получава газ от терминала в Александруполис, предаде БТА.

На срещата е отбелязана и българската подкрепа за европейския път на Сърбия. „Напредък е възможен единствено на основата на собствените заслуги и индивидуалните постижения в изпълнението на критериите“, е подчертал Борисов.

На среща между Никола Селакович и вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева двамата се договориха двете страни да работят активно за още по-добри връзки между бизнеса и хората чрез подобряване на инфраструктурата, съвместни проекти и откровен и прагматичен диалог на всички равнища. Те очертаха туризма като един от най-перспективните сектори за сътрудничество предвид ръста на посещенията от двете страни на границата през последните години.



Захариева и Селакович се договориха двете страни да активизират работата по изграждане на още един ГКПП на север от Стара планина.
 
България ще продължи за подпомага Сърбия, включително по линия на официалната си помощ за развитие, увери Захариева. За тази година е предвидено безвъзмездно финансиране с около 435 000 лева на 8 проекта.

Акцент в разговорите бе и българското национално малцинство в Сърбия.

„Българското национално малцинство е мост и стимул за нашите отношения“, заяви Екатерина Захариева. Тя подчерта необходимостта представителите на българската диаспора от Западните покрайнини да имат условия за изучаване на майчиния си език. Никола Селакович увери, че Сърбия прави всичко възможно и ще работи за максимална защита на правата на българското национално малцинство. 

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15