Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

“Затрупаната църква” в Паталеница

Снимка: архив

В село Паталеница, разположено в подножието на Родопите, се намира един от най-значимите средновековни паметници на културата – църквата “Св. Димитър”. Предполага се, че храмът е останал половин хилядолетие, заровен под земята, за да не бъде поруган от османските нашественици. Това е причината части от стенописите ѝ с ренесансови белези да бъдат добре запазени и до днес.

Според легендата, църквата била открита случайно,  през XIX век от овчар, който след една силна буря съзрял върха на метален кръст да се подава от хълма. Така се повърдило местното предание, че под малката могила е заровен Божий храм. През 1870 г. църквата е наречена на свети Димитър и оттогава в нея се почита солунския великомъченик.

Още от категорията

Уникални оръжия от периода на Освобождението показват в Плевен

До 18 март в къщата-музей „Цар Освободител Александър Втори“  в Плевен може да бъде видяна любопитната изложба, посветена на 143 години от Освобождението на България. Колекцията е част от проекта „Уникални реликви от Българското Възраждане и национално..

публикувано на 06.03.21 в 09:15

Задушница е!

В деня преди Месни заговезни, православните българи почитат паметта на своите любими покойници. Това е един от специално отредените дни, които църквата ни е определила да си спомняме за душите на всички починали. Те винаги се падат в съботния ден, по..

публикувано на 06.03.21 в 05:05
Бюст – паметник на Тодор Александров в Благоевград

140 години от рождението на Тодор Александров

На 4 март се навършват 140 години от рождението на войводата Тодор Александров.  Роденият в Щип революционер е смятан за втората най-влиятелна личност в македонските борби след Гоце Делчев. Още 16 годишен ученик в Скопие се включва във ВМОРО. След..

публикувано на 04.03.21 в 11:32