Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новият щам на коронавируса крие огромен риск

Разхлабване на мерките засега ще има в образованието

Снимка: БГНЕС

Т.нар. английски вариант на Covid-19 вече е у нас и ще започне да набира скорост, предупредиха здравните власти на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Засега е сигурно, че след 31 януари, когато изтича срокът на извънредната епидемична обстановка, ще бъдат разхлабени единствено мерките по отношение на връщането на големите ученици в клас и на отварянето на фитнесите.

До края на месеца ще наблюдаваме броя на заболелите и на починалите хора и на тази основа ще вземем решение какво друго можем да отворим“, заяви премиерът Бойко Борисов, който също участва в брифинга.



Той добави, че страната ни в момента е като малък оазис и е рисковано да се отпуснат много мерки. По думите му, това би довело до голяма заболеваемост и смъртност, предвид бързото разпространение на новия щам.

Що се отнася до ултиматума на ресторантьорите, че на 1 февруари ще отворят заведенията си, независимо от решението на властите, Бойко Борисов отговори, че това е тяхно право. Той цитира данни, според които от 30 хиляди души в бранша едва 6300 са подали заявления за подпомагане на своя персонал и намекна, че много от тях работят в сивия сектор. Премиерът каза още, че удължаването на извънредната епидемична обстановка след 31 януари ще означава 100 млн. лв. допълнително заплащане за неработещия бизнес.

Продължава тенденцията броят на излекуваните да надвишава няколкократно този на новозаразените, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов. 



Тази ситуация обаче може да се промени с новия вариант на коронавируса, предупреди държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.



По думите му, оптимистичното е, че той не води до по-тежки заболявания, но затова пък се разпространява много по-бързо.

Вероятна опасност е многократното увеличаване на смъртността, тъй като се изчерпва ресурсът на болниците и много хора остават без медицинска помощ
, добави председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. В момента десет души у нас заразяват 5-6.



През последната седмица, броят на излекуваните е 31 456, а на заразените – 2993
. От болничните легла за пациенти в по-леко състояние са заети 29% и 43% за приетите в интензивни отделения. Разград е градът с най-малко заболели от коронавирус, с 59 души на 100 хиляди. Най-много нови случаи за последната седмица има във Враца.

Снимки: БГНЕС и БТА

Още от категорията

Сигнализираме денонощно за предизборни нарушения

Министерството на вътрешните работи откри телефонна линия, на която гражданите да подават сигнали за нарушения или евентуални престъпления по време на изборния процес. За целта  д о  5  април ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98. На..

обновено на 08.03.21 в 17:07

БФЖ: Равенството между половете все още не е факт

„ На 8 март е важно да припомним, че жените в България се борят за равноправие повече от век и въпреки огромния напредък, пълното равенство между половете все още не е факт”, гласи позиция на Българския фонд за жените (БФЖ) по повод днешния празник...

публикувано на 08.03.21 в 15:10

Пристигна ново количество ваксини на Pfizer/BioNTech

21 060 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха тази сутрин у нас. Това е втората доставка от общо пет очаквани през март, съобщи Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Той добави, че компанията вече е потвърдила..

публикувано на 08.03.21 в 09:07