Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Родилната помощ в условията на пандемия

4
Каролин - дъщерята на доктор Шоайб, върви по стъпките му. След стаж при баща си, днес тя е специализант в Германия.
Снимка: Севда Дюкянджи

На 21 януари, веднага след Ивановден по стар стил, отбелязваме Бабинден, в чест на възрастните жени, които помагали някога на родилките. В наши дни празникът вече е загубил голяма част от своята обредност, но се запазил като ден, посветен на всички специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят.

Официално, през 1951 година, датата 21 януари е обявена за Ден на родилната помощ и на акушерките, гинеколозите и неонатолозите.

Затова на днешния ден, за който можем да кажем, че е Ден на новия живот и новото начало,ви срещаме с доктор Мишел Шоайб, който от 30 години „дарява живот” в АГ Болница „Шейново” в София. Роден е в Ливан и пристига в България през 1980 година. Изпратен е у нас по линия на Министерството на здравеопазването. Завършва обща медицина в Медицинска академия, а после специализира акушерство и гинекология в „Майчин дом“ и в АГ „Шейново“, където остава да работи от 1990 година насам.

Д-р Мишел Шоайб
Насочих се към АГ, защото това е единствената специалност, която не се занимава само с болни хора, а с раждането на нов живот. Занимаваме се с Ин-витро, със стерилитет на семейни двойки, радваме се когато успеем да помогнем за раждането на нов живот. По-велико от това няма! Неописуем е моментът, в който вземеш в ръце новороденото бебе, това не е професия, а призвание“.

Поради пандемията достъпът на външни лица, включително и на бащите, е ограничен и вече нямат достъп до родилната зала. Но при нормалните условия преди пандемията, все повече бащи изявявали желание да присъстват на раждането.

Доктор Шоайб със смях си спомня за „смел“ баща, който заявил, че няма да се уплаши от стоновете и болката на жена си при раждането и решил да присъства:  „Когато се появи главата на бебето и настъпи най-сериозният момент, усетих как една сянка се стовари над мен и бащата припадна. Вместо да реанимирам родилката, аз се заех да реанимирам бащата“, разказва гинекологът.

Специализираната акушеро-гинекологична болница „Шейново“ е със 75 годишна традиция и се възприема за еталон за професионализъм и съвременни медицински технологии. 


За доктор Мишел Шоайб 2020 г. ще остане в спомените като „година на бейби бум“:

2020 година, въпреки пандемията, въпреки ограниченията, в „Шейново“ се родиха 300 бебета повече от 2019 г. Ние завършихме 2020 г. с този рекорд и сме много щастливи“.


Тенденцията наистина е радостна, тъй като в периода 2015 – 2019 г. новородените в страната намаляват с между 1000 и 2000 на година.

Щастието на доктора обаче не е безусловно: „В България има належаща нужда от реформи в здравеопазването. Младите медици след дипломиране предпочитат да поемат пътя към Запад. Не може да настояваме тези млади кадри да останат тук, ако не направим сериозни, истински и радикални реформи в здравната система, с адекватно заплащане и конкурентни условия“.

Според последните данни на здравното ни министерство, в момента акушерките са два пъти по-малко от необходимото*, а тяхната средна възраст е 55 години. А за да бъдат осигурени качествени грижи за бременните и раждащите у нас, според Съсловната организация на професионалистите по здравни грижи, на страната ни са нужни още 4000 акушерки. Затова, през тази година Медицинските ни университети са заявили прием на повече първокурсници в специалност „Акушерка“.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*По данни на НСИ, в България работят малко над 3150 акушерки и 1400 акушер-гинеколози. Средната възраст на медицинските сестри в страната е 53-55 г.  Затова и по-голямата част от медиците ни работят и след пенсиониране. Освен това, в условията на пандемия рискът от липса на медицински работници се увеличава непрекъснато. Според последната статистика в България, от общо 9339 медицински служители, заразени с вируса по време на работа – 3042 са медицински сестри и акушерки.

Снимки: Севда Дюкянджи, Евелина Стоянова и БГНЕС

Галерия

Още от категорията

Българин откри нова екзопланета

Българин откри нова близка екзопланета. Скалистата Gliese 486b е само на 26 светлинни години от Земята и е подходяща за анализ . Откритието е публикувано в престижното сп. Science, а водещ автор е д-р Трифон Трифонов - астроном от Института по..

публикувано на 05.03.21 в 12:17
Симона Борисова с посланичката на Куба в България г-жа Каридад Ямира Куето Милиан

Симона Борисова от Етрополе – една от 24-те „посланички за един ден“

„Ако бяхте посланик за един ден, кои три сектора в България бихте подпомогнали след пандемията от Covid-19?“  – това беше въпросът, върху който трябваше да разсъждават момичетата, които искат да вземат участие в инициативата „Посланик за един..

публикувано на 05.03.21 в 11:35

Новозаразените с коронавирус са 18% от 12 167 теста

2198 са новозаразените с коронавирус в страната. Положителни са 18% от направените 12 167 теста, сочи Единният информационен портал.  Най-много са новите случаи в София-град – 607. Следват Пловдив със 183 и Варна със 142. Общият брой на заразените от..

публикувано на 05.03.21 в 08:41