Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Екоактивисти настояват за нова система за отпадъците от пластмаса

Снимка: zazemiata.org

Природозащитници настояха за въвеждане на депозитна система за всички бутилки в България като дългосрочно решение на замърсяването с пластмаса за еднократна употреба. Те заявиха позицията си със символична двуметрова вълна от отпадъци, която „заля“ входа на Министерството на околната среда и водите. Акцията беше организирана от „Грийнпийс“ – България и екологичното сдружение „За Земята“.

Протестът идва след обилните валежи, при които придошлите води на реките повлякоха и се задръстиха с множество пластмасови отпадъци от дерета и нестопанисвани земи.

След протестната акция заместник-министърът на околната среда Славея Стоянова обяви, че предстои инициирането на обществени обсъждания за ограничаването на пластмасовите изделия за еднократна употреба.Още от категорията

Международен творчески проект събира младежи от България и Сърбия

В началото на март започна набиране на кандидати от 16 до 29 годишна възраст за участие в творчески лагери по проект „Младежка арт мрежа“, изпълняван по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия. Неговата основна цел е да създаде..

публикувано на 07.03.21 в 08:05

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Много държави продължават да затягат мерките срещу разпространението на Covid-19. В това число бяха направени или се подготвят промени по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте повече: Чехия въведе..

публикувано на 07.03.21 в 00:10

Нови правила за отпътуване от Англия

От понеделник, 8 март, всички отпътуващи от територията на Англия са длъжни да попълват нов формуляр/декларация, в който да посочват, че целта на пътуването им е разрешено в съответствие със съществуващите ограничения. Законово разрешените..

публикувано на 06.03.21 в 23:04