Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 години от встъпването в длъжност на президента Румен Радев

Снимка: БГНЕС

Днес се навършват 4 години от встъпването в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент. 

През последните 12 месеца държавният глава продължи да настоява за промяна на стила на управление на държавата, свали доверието си от правителството, а няколко месеца по-късно подкрепи антиправителствените протести и поиска оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Принципните различия между президент и управляващи останаха непреодолими. "Тази власт се превърна в символ на корупцията и на застоя", бе казал Радев.

Държавният глава продължи консултациите за промени в конституцията, свързани със съдебната власт, убеден, че са крайно наложителни.

Радев все още не е обявил, дали ще се кандидатира за втори мандат, информира репортерката ни Мира Стефанова. В България президентът се избира пряко от избирателите за срок от 5 години и може да бъде преизбран само за още един мандат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51