Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 години от встъпването в длъжност на президента Румен Радев

Снимка: БГНЕС

Днес се навършват 4 години от встъпването в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент. 

През последните 12 месеца държавният глава продължи да настоява за промяна на стила на управление на държавата, свали доверието си от правителството, а няколко месеца по-късно подкрепи антиправителствените протести и поиска оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Принципните различия между президент и управляващи останаха непреодолими. "Тази власт се превърна в символ на корупцията и на застоя", бе казал Радев.

Държавният глава продължи консултациите за промени в конституцията, свързани със съдебната власт, убеден, че са крайно наложителни.

Радев все още не е обявил, дали ще се кандидатира за втори мандат, информира репортерката ни Мира Стефанова. В България президентът се избира пряко от избирателите за срок от 5 години и може да бъде преизбран само за още един мандат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “Нека усърдно се молим..

публикувано на 25.08.24 в 15:52