Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отрицателен PCR тест за влизане във Франция от 24 януари

Седемдневната карантина е препоръчителна, а не - задължителна

| обновено на 24.01.21 в 19:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция въвежда изискване за наличието на отрицателен PCR-тест за всички граждани от европейското пространство, включително и от България, които влизат на нейна територия. 

Съгласно информация на Министерството за Европа и външни работи на Френската република, считано от 24 януари 2021 г., всички граждани над 11-годишна възраст, които пътуват до Франция от европейските държави (държавите-членки на ЕС, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Ватикана и Швейцария), следва да представят отрицателен резултат от вирусологичен тест (RT-PCR), направен в рамките на 72 часа преди пътуването, съобщава българското МВнР.

Тази мярка не се отнася до пограничните работници, както и до пътуващите до Франция със сухопътен транспорт (по шосе или с влак).

Всички пътуващи до Франция трябва преди качване в превозното средство да представят декларация, че нямат симптоми на Covid-19, че нe знаят да са били да са били в контакт с лице с потвърдено заболяване от коронавирус в последните 14 дни преди пътуването. 

Френските власти обявиха уточнения по повод изискваната 7-дневна карантина. По информация на посолството ни в Париж, изолацията не е задължителна, а силно препоръчителна. Френските власти отправят настоятелна препоръка към всички граждани, които пристигат във Франция от европейските държави, да се изолират за период от 7 дни след пристигането им, в края на който да им бъде направен втори вирусологичен тест (RT-PCR COVID).

Като мярка за борба срещу разпространението на пандемията, френските власти призовават за ограничаване на пътуванията от и към Франция. В случаите, когато пътуването e по неотложни причини, се препоръчва на гражданите да изтеглят апликацията TousAntiCovid, да продължат да спазват т.нар. жестови бариери (социална дистанция, редовно миене на ръцете с вода и сапун или дезинфекцирането им с хидроалкохолен гел, носене на маска, обръщане на внимание при наличие на симптоми на заболяването Covid-19).

Информация за мерките срещу разпространението на Covid-19 във Франция може да бъде получена на телефон 0800 130 000, както и на уеб сайта на френското правителство. 

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Париж на следния телефонен номер: 0033145518590, на дежурен номер в извънработно време: +33 6 23 18 09 93, както и чрез елелектронната поща на адреси: consul@ambbulgarie.fr и Embassy.Paris@mfa.bg.


Още от категорията

Поставиха за първи път сателитен предавател на къдроглав пеликан

В края на февруари екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успешно постави за първи път сателитен предавател на къдроглав пеликан в района на Атанасовско езеро край Бургас. Предавателят тежи 33 грама и е поставен на участък от крилото..

публикувано на 06.03.21 в 11:05

Положителните проби за Covid-19 доближават 18%

Новите случаи на Covid-19 за денонощието са 3004, при направени 16 876 теста.  Положителни са близо 18 от пробите, показва справка в Единния информационен портал за коноравируса. В болница са общо 5463 души, 437 от тях - в интензивни отделения...

обновено на 06.03.21 в 10:17

Българин откри нова екзопланета

Българин откри нова близка екзопланета. Скалистата Gliese 486b е само на 26 светлинни години от Земята и е подходяща за анализ . Откритието е публикувано в престижното сп. Science, а водещ автор е д-р Трифон Трифонов - астроном от Института по..

публикувано на 05.03.21 в 12:17