Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норвегия затваря напълно Осло и още 9 общини

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежкото правителство реши да наложи най-строгите ограничителни мерки досега - пълно затваряне в 10 общини, включително столицата Осло, във връзка с установени случаи на новия „британски“ щам на коронавирус в община Нордре Фоло и с цел предотвратяване на евентуалното му разпространение, съобщава МВнР.

По информация на посолството ни в Норвегия, от 12 часа днес за Осло и още 9 общини (Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn, Våler и Nordre Follo) са в сила: пълно затваряне на магазините, с изключение на тези за хранителни стоки, аптеките и бензиностанциите, а също - затваряне на ресторанти, фитнес зали, басейни, религиозни домове, библиотеки, културни домове, кина и театри. Изключение се прави за доставка на храна по домовете.

Забранени са всички масови събития с изключение на погребенията. Наложена е работа от вкъщи за всички, чиято дейност го позволява. Детските градини, началните и средните училища преминават на ротационен принцип на обучение. Университетите и колежите излизат в дистанционен режим, а всички останали техни дейностисе преустановяват. 

В допълнение,правителството отправи препоръки да се избягват домашни събития, както и несъществени пътувания извън района на обичайното пребиваване. 

Препоръчва се на общините да въведат засилени мерки в обществения транспорт, а всички, които са поставени под задължителна карантина след пътуване извън Норвегия, да бъдат тествани повторно между 7-ия и 10-ия ден от карантината. При възникнало съмнение за заболели с новия, мутирал вариант на Covid-19 се препоръчва и членовете на тяхното домакинство да бъдат поставени под карантина.

Мерките ще важат до 31 януари 2021 г., но в зависимост от развитието на епидемичната обстановка могат да бъдат продължени и след тази дата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45

България е готова за реакция при ескалиране на обстановката в Близкия Изток

Във връзка със ситуацията в Близкия изток служебният премиер Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и служби за сигурност и следят ситуацията. Има готовност за евакуация на българските граждани...

публикувано на 19.04.24 в 09:26