Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Норвегия затваря напълно Осло и още 9 общини

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежкото правителство реши да наложи най-строгите ограничителни мерки досега - пълно затваряне в 10 общини, включително столицата Осло, във връзка с установени случаи на новия „британски“ щам на коронавирус в община Нордре Фоло и с цел предотвратяване на евентуалното му разпространение, съобщава МВнР.

По информация на посолството ни в Норвегия, от 12 часа днес за Осло и още 9 общини (Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn, Våler и Nordre Follo) са в сила: пълно затваряне на магазините, с изключение на тези за хранителни стоки, аптеките и бензиностанциите, а също - затваряне на ресторанти, фитнес зали, басейни, религиозни домове, библиотеки, културни домове, кина и театри. Изключение се прави за доставка на храна по домовете.

Забранени са всички масови събития с изключение на погребенията. Наложена е работа от вкъщи за всички, чиято дейност го позволява. Детските градини, началните и средните училища преминават на ротационен принцип на обучение. Университетите и колежите излизат в дистанционен режим, а всички останали техни дейностисе преустановяват. 

В допълнение,правителството отправи препоръки да се избягват домашни събития, както и несъществени пътувания извън района на обичайното пребиваване. 

Препоръчва се на общините да въведат засилени мерки в обществения транспорт, а всички, които са поставени под задължителна карантина след пътуване извън Норвегия, да бъдат тествани повторно между 7-ия и 10-ия ден от карантината. При възникнало съмнение за заболели с новия, мутирал вариант на Covid-19 се препоръчва и членовете на тяхното домакинство да бъдат поставени под карантина.

Мерките ще важат до 31 януари 2021 г., но в зависимост от развитието на епидемичната обстановка могат да бъдат продължени и след тази дата.

Още от категорията

Празнична програма за 3 март и в Канада

Съвременните технологии ще дадат възможност на българите по всички краища на света да станат свидетели на уникално събитие в Канада, посветено на националния ни празник на 3 март 2021 г. – осветяването на Ниагарския водопад в цветовете на българския..

публикувано на 03.03.21 в 08:25

Проф. Андрей Пантев: Светът не е длъжен да знае за 3 март, ние трябва да помним този ден

На 3 март 1878 г. държавата България възкръсва на европейската политическа карта . Сбъдва се мечтата за Освобождение, за която са се борили и загинали хиляди български книжовници, просветители и революционери. „От гледна точка на..

публикувано на 03.03.21 в 06:10

Споделeно наследство с поглед към бъдещето

Празнична Алея на традиционните художествени занаяти организира на 3 март Регионалната занаятчийска камара - София в курортното градче Банкя. Повод е Националният празник, а целта – красивите изделия на занаятчиите да допринесат за доброто настроение и..

публикувано на 02.03.21 в 22:25