Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норвегия затваря напълно Осло и още 9 общини

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежкото правителство реши да наложи най-строгите ограничителни мерки досега - пълно затваряне в 10 общини, включително столицата Осло, във връзка с установени случаи на новия „британски“ щам на коронавирус в община Нордре Фоло и с цел предотвратяване на евентуалното му разпространение, съобщава МВнР.

По информация на посолството ни в Норвегия, от 12 часа днес за Осло и още 9 общини (Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn, Våler и Nordre Follo) са в сила: пълно затваряне на магазините, с изключение на тези за хранителни стоки, аптеките и бензиностанциите, а също - затваряне на ресторанти, фитнес зали, басейни, религиозни домове, библиотеки, културни домове, кина и театри. Изключение се прави за доставка на храна по домовете.

Забранени са всички масови събития с изключение на погребенията. Наложена е работа от вкъщи за всички, чиято дейност го позволява. Детските градини, началните и средните училища преминават на ротационен принцип на обучение. Университетите и колежите излизат в дистанционен режим, а всички останали техни дейностисе преустановяват. 

В допълнение,правителството отправи препоръки да се избягват домашни събития, както и несъществени пътувания извън района на обичайното пребиваване. 

Препоръчва се на общините да въведат засилени мерки в обществения транспорт, а всички, които са поставени под задължителна карантина след пътуване извън Норвегия, да бъдат тествани повторно между 7-ия и 10-ия ден от карантината. При възникнало съмнение за заболели с новия, мутирал вариант на Covid-19 се препоръчва и членовете на тяхното домакинство да бъдат поставени под карантина.

Мерките ще важат до 31 януари 2021 г., но в зависимост от развитието на епидемичната обстановка могат да бъдат продължени и след тази дата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Родителски организации защитиха Закона за предучилищното и училищното образование

Около 40 родителски организации от цялата страна подкрепиха промените в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняващи пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Според тях Конституцията позволява ограничаване на..

публикувано на 25.08.24 в 12:22

Естония пуска две евромонети по дизайн на българина доц. Светлин Балездров

Естонската централна банка пусна колекционерска монета, чието художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия доц. Светлин Балездров. Монетата с номинал от 8 евро е изработена от сребро, има..

публикувано на 25.08.24 в 11:23

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05