Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще оцелеят ли браншовете, принудени да ограничат дейността си заради Ковид-кризата

Снимка: архив

Пандемията от Covid-19 и наложените противоепидемични мерки, които вече година са част от ежедневието ни, повлияха изключително негативно върху редица сектори. Съживяването на някои от браншовете през лятото бе за твърде кратко и почти не бе усетено от заетите в сферата на развлеченията, като баровете и нощните клубове, които проработиха едва за 4 месеца. Част от ресторантите, успяха да се преориентират изцяло към доставките на храна за вкъщи, но и за тях загубите са чувствителни. Въпреки намаляването на броя на заболелите, все още не е ясно кога заведенията ще проработят, макар и с намален капацитет. Това принуди Сдружението на заведенията в България да свика национален протест на 27 януари, с надеждата, че исканията им ще бъдат чути от управляващите.

По думите на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев:


„Много от бизнесите вече са отвъд ръба и закъснялата подкрепа спомага за това. Парите, които все още не са получени са похарчени предварително – посочи той в интервю за БНР. –Очакването на средствата от кредиторите само отлага обявяването на фалит, така че ситуацията никак не е розова.Може би трябва да се помисли за частично отваряне, защото дългото неработене, даже и при справедливо компенсиране, уврежда икономиката, бизнеса и хората.“

Каква е ситуацията с компенсациите?

По данни на Министерството на труда и социалната политика, 40 000 души в момента са в неплатен отпуск и са кандидатствали за помощта от 24 лева на ден. Изплащането на тези пари обаче се бави, заради тромавите бюрократични процедури. Според Васил Велев остават и суми, които държавата дължи на търговците, засегнати още от първата вълна на локдауна през март и април:

„Постоянното отлагане на компенсирането на тези компании, накрая ще доведе до това, че няма да има кой да бъде компенсиран. Това, че се пазят работните места по мярката 60/40, не е от особено значение, защото те ще изчезнат със затварянето на предприятията. Същото важи и за новите мерки, засягащи подкрепата за бизнесите, чиито обекти са затворени с връщане на част от оборота.“

Действително рискът от скок на безработицата не е никак малък. Реалните ѝ мащаби все още са в сферата на догадките.

„Годината стартира доста негативно – посочи пред БНР Георги Първанов, член на Българската асоциация за наемане на хора. – През първата седмица на януари, добавихме 15 000 нови безработни. Общо загубата на работни места от началото на пандемията досега, е около 150 000. Според мен, реално са около 200 000, тъй като има много хора в неплатен отпуск, които не са регистрирани като безработни.Държавата отчита регистрираните безработни – около 7%. Ако обаче се вземе безработицата преди пандемията и към нея се добавят тези 200 000 нови, цифрата става доста по-голяма. Много се надявам ресторантите и моловете да отворят още през февруари.“


Въпреки това, според Първанов, ще мине време преди хората да започнат спокойно да ги посещават отново. От друга страна е изключително важно  държавата да обърне внимание и на младите хора. Липсата на реални социални контакти навън, както и невъзможността да спортуват, ги прави все по-отчаяни. Ръстът на безработицата сред тях също е осезаем, но той няма да остане задълго, тъй като те са склонни да се преквалифицират или да търсят нови възможности за развитие в чужбина. Именно изтичането на този потенциал навън, трябва да бъде предотвратено, смята Първанов.

Редактор: Йоан Колев

Снимки: БГНЕС, архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06
5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31