Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново проверка за замърсяване на Варненското езеро

Снимка: Община Варна

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров е разпоредил проверка за това, дали е укривана информация за замърсяване на околната среда заради авария на тръбопровод за отпадни води във Варненското езеро. Това се съобщава на сайта на ведомството.

Проверката на екоинспекцията трябва да установи кои са длъжностните лица, които в продължение на 10 дни не са информирали контролните органи за проблема. Трябва да бъде установена и степента на замърсяването.

При водолазен оглед е открита пукнатина по тръбата вследствие на нейното прегъване заради неравния терен.
Сагата със замърсяването на Варненското езеро датира още от 2019 г. когато тръбата с отпадни води, минаваща по дъното на езерото, се спука и предизвика екокатастрофа. Тръбопроводът бе ремонтиран, а прокуратурата проведе разследване за злоупотреба с еврофондове, тъй като при изграждането на съоръжението е използвано европейско финансиране. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Еврокомисията почти повтори препоръките си от 2023 г. за българското правосъдие

Еврокомисията представи годишния доклад за върховенството на закона в ЕС. Комисията отбелязва промените, приети в Конституцията на България. Остават предизвикателствата пред качеството на законотворческия процес, се посочва в документа. В България,..

публикувано на 24.07.24 в 13:07

Ще се захлади и ще превалява, ще има летни бури с гръмотевици

В четвъртък  над страната ще премине студен фронт с облаци и валежи. Ще има краткотрайни, на места в Централна, Югозападна и Източна България интензивни дъждове с гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 16°...

публикувано на 24.07.24 в 12:53

Летните пожари – стихия, безхаберие или престъпност

През последните две седмици пожарите в България изпепелиха стотици хиляди декара с дървета, десетки къщи в Странджа пострадаха, цели стада бяха овъглени. Само големият пожар в Сакар и Свиленградско обхвана 100 000 декара насаждения. На практика..

публикувано на 24.07.24 в 12:40