Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българите избират СПА туризма в условия на коронавирус

Снимка: архив

Пандемията предизвика драматичен отлив на чуждестранните туристи в България. Същото обаче не може да се каже за вътрешния туризъм. Въпреки ограниченията покрай разпространението на коронавируса в страната, българите не се отказват да пътуват. Доказват го и данните на Единната система за туристическа информация /ЕСТИ/ към Министерството на туризма.

В разгара на зимния сезон, Велинград се оказва най-търсеното място за планински почивки у нас. През последния месец на 2020 -та  малкият родопският град, обявен за СПА столица на Балканите, е посрещнал близо 12 хиляди сънародници, като по този начин успя да измести дори популярните ски центрове като Пампорово и Боровец. Хората го предпочитат, заради чудесните СПА хотели и възможностите за разходки на чист въздух до природните забележителности и древните селища на Родопите.

В момента, най-търсени са СПА курортите и малките семейни хотели и къщи за гости, които гарантират здравословен отдих в сигурна среда.  Сред предпочитаните ни зимни дестинации са още термалните извори на Хисаря в Средна гора, който през месец декември 2020г. посрещна 4400 туристи, както и разложкото село Баня, в Югозападна България. Напоследък селото се наложи като хит сред българите, благодарение на лечебните си води, минералните басейни и вкусната домашна кухня. В края на 2020 г. над 3400 българи са избрали да почиват в живописното село, разположено в подножието на Пирин.

В същото време, българските туристи не могат да компенсират сериозния туристически отлив в известни наши СПА дестинации като Девин и Сандански, които преди пандемията, разчитаха най-вече на чуждестранни гости, предимно от съседна Гърция.

Снимки: архив, БГНЕС, hisar.bg

Още от категорията

Марияна Николова и Миклош Шолтес

„Бързи зелени коридори“ в туризма обсъдиха България и Унгария

Създаването на „бързи зелени коридори“ в туризма за ваксинирани и възстановили се от Covid-19 обсъдиха днес на среща в София вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и Миклош Шолтес, държавен секретар в Министерския съвет на Унгария.  От..

публикувано на 02.03.21 в 19:16

Село Чавдар с палитра от атракции за малки и големи

Китното подбалканско село Чавдар изумява цяла България със своя съвременен европейски облик, с асфалтираните си улици, санираните сгради, подновените тротоари, с детската градина за чудо и приказ и … с честните си управници . Местната власт се е..

публикувано на 02.03.21 в 09:10

Новоселският манастир в рекламно видео на Министерството на Туризма

Съвместно с Асоциацията на българските екскурзоводи, Министерството на туризма изготви серия от рекламни видеа, които представят малко известните кътчета на България. Вижте 2-минутното филмче, посветено на красивия Новоселски манастир „Света..

публикувано на 28.02.21 в 07:15