Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Антисемитизмът, расизмът и нетолерантността нямат място в нашия свят​

| обновено на 27.01.21 в 14:48
Снимка: БГНЕС

"Денят за възпоменание на жертвите на Холокоста всяка година ни припомня колко ценни са демокрацията и мирът. Припомня ни, че е имало времена, в които най-жестоко са избивани невинни хора, а човешките права - безцеремонно потъпквани". Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук. "Мрачното минало и писъците от концлагерите трябва да ни направят непоколебими, че антисемитизмът, расизмът и нетолерантността нямат място в нашия свят", допълва той. Борисов посочва, че повод за гордост е куражът на знайни и незнайни българи - духовници, политици и общественици, спасили над 48 000 свои сънародници евреи от лагерите на смъртта.

Президентът Румен Радев също почете паметта на жертвите на Холокоста. "Тази огромна трагедия, причинила неимоверни страдания, ни задължава да си спомним за отнетите по изключително жесток начин животи на милиони хора, сред които 6 милиона евреи, само поради това, че са принадлежали към друг етнос", заявява президентът във Фейсбук. "Поклон пред паметта на загиналите. Нека помним тяхната загуба, защото ако заличим спомена, би означавало те да умрат отново", допълва Радев.

Още от категорията

Празнична програма за 3 март и в Канада

Съвременните технологии ще дадат възможност на българите по всички краища на света да станат свидетели на уникално събитие в Канада, посветено на националния ни празник на 3 март 2021 г. – осветяването на Ниагарския водопад в цветовете на българския..

публикувано на 03.03.21 в 08:25

Проф. Андрей Пантев: Светът не е длъжен да знае за 3 март, ние трябва да помним този ден

На 3 март 1878 г. държавата България възкръсва на европейската политическа карта . Сбъдва се мечтата за Освобождение, за която са се борили и загинали хиляди български книжовници, просветители и революционери. „От гледна точка на..

публикувано на 03.03.21 в 06:10

Споделeно наследство с поглед към бъдещето

Празнична Алея на традиционните художествени занаяти организира на 3 март Регионалната занаятчийска камара - София в курортното градче Банкя. Повод е Националният празник, а целта – красивите изделия на занаятчиите да допринесат за доброто настроение и..

публикувано на 02.03.21 в 22:25