Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мария Колева: „Традиционното ни изкуство е съдба, мисия, вълшебство“

Снимка: Личен архив

Забележителни са успехите на известната певица не само като солистка. През годините тя е глас и в различни камерни и хорови формации – квартет „Аврена“, „Балкански гласове“, „Драгостин фолк“, НФА“Филип Кутев“, „Аква Делия“. Предпочита да я наричат Мария Гънева Колева – заради съвпадението на имената с друга народна певица от същия край.

Репертоарът и изпълнителският стил на Мария принадлежат на тракийската фолклорна област, но с отсенката на Средногорския музикален диалект, повлиян от корените на родния ѝ край. Успешно навлиза и в експериментални проекти в зоната на джаза, алеаториката, world music. Записите на Мария Колева за фонда на Националното радио като солистка на Народния оркестър на медията включват карловските ѝ песни, аранжирани от композиторите Коста Колев, Христофор Раданов, Теодосий Спасов, Ради Радев. Някои от изпълненията ѝ са включени в албумите „Звукови икони на България“, „Ключът към тайнството“,“20 години заедно“ и др.

Предпочитана партньорка е на кавалджията Теодосий Спасов, пее в саундтрака на музикални филми, сред които „Копнения“ , „Песните на Левски“. С Апостола на свободата я свързва и работата ѝ по издирване на любимите песни на националния ни герой. А също името на родното ѝ място – село Васил Левски. Мария Колева е завършила НУФИ „Филип Кутев“ – Котел и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Певческата си кариера съчетава с активна педагогическа работа. Удовлетворена е от заниманията си със студентите от НАТФИЗ като асистент по вокално обучение към катедра „Сценична реч“.

„При нас, народните музиканти, началото обикновено е в семейството. Помня как в красивата ни старинна къща на село, баба пееше дълги песни, а дядо ми правеше корекции по текста. Моят талант беше забелязан и ме насърчиха да се занимавам с музика. Майка ми беше много стилна певица, макар и самодейна. В по-късен етап се заслушвах в пеенето ѝ и това даде отражение на моя стил. Например, в НУФИ – Котел кандидатствах с две песни, които научих от нея в ранното си детство – „Сама се пушка отпъна“, „Любили се“.

Галеници на съдбата сме всички, които започнахме нашето образование в Котел, при изтъкнатите певци Вълкана Стоянова, Йовчо Караиванов. Имах щастието да работя и с двамата, това остави съдбовен белег в маниера на пеенето ми, песните, текстовете. От малка се усещах много добре и в хоровото и камерното пеене. Те допълват моя светоглед и емоционалност.“

Наскоро Мария отбеляза своя кръгла годишнина. По този повод, както и за заслугите ѝ към националната ни култура бе отличена с паметен знак на община Карлово и почетен знак на президента на Република България Румен Радев.

Годишнината е повод и да припомни някои от най-ярките си преживявания на сцената и като педагог:

„Много въздействащо беше участието ми в концерт на български артисти в Болшой театър. Пях соло и не мога да опиша вълнението, което изпитах на тази сцена. Не може да се опише с думи. Всяка година пея на честванията в памет на Васил Левски в Карлово. Помня първия път, когато ми възложиха да издиря негови песни, които той пеел в с. Войнягово, там е бил учител. Беше огромно вълнение да избера някоя сред тях, а след това да запея до паметника на Апостола пред многобройната публика. Така се получи при мен, че педагогическата работа надделя над изпълнителската. Още в студентските години преподавах в музикалното училище в Котел, в школи, на чуждестранни ученици, създадох детски състави в Карлово. Винаги оценявам постиженията на учениците си. Те са моето огледало и оценка за работата ми. Например Нели Петкова, която стана известна покрай едно телевизионно шоу. Радва ме не само, че е успял професионалист, а и нейната благодарност, която и днес ми засвидетелства. Това не е малко, учениците да не те забравят. Срещата с традиционното ни изкуство за мен е вълшебство. Имам усещането за съдбовна мисия да се занимавам с тази материя, въпреки, трудностите и препятствията. Това ме удовлетворява и не бих се отказала от тази магия.“

С Нели Петкова на събора в Копривщица

Снимки: Личен архив и БГНЕС

Още от категорията

Васко Василев свири Вивалди под върховете на Пирин

Въпреки пандемията, Васко Василев дойде от Валенсия до България, за да свири под върховете на Пирин „Зима” от „Годишните времена” на Вивалди , пр едаде БТА.  Изпълнението е по повод Световната купа в гигантския слалом за мъже на 27 и 28 февруари и..

публикувано на 26.02.21 в 20:06

Пианистката Дора Делийска ще изпълни българска музика по телевизия ARTE

На 26 февруари, от 20 ч. българско време, Дора Делийска ще участва в епизод на предаването Europe@Home на телевизия ARTE – европейски телевизионен канал за култура. Идеята на тази поредица е в 27 вечери да бъдат представени 27-те държави-членки..

публикувано на 25.02.21 в 18:12

Диригентът Саша Гьотцел представя виенска музика със Софийската филхармония

В предстоящия концерт на Софийската филхармония /25.02/ ще чуем произведения от австрийски композитори, представители на различни епохи - Концерт за пиано и оркестър № 17 в сол мажор от Моцарт и Симфониета за камерен оркестър, оп. 23 от Александър..

публикувано на 23.02.21 в 10:41