Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заболеваемостта от Covid-19 спадна на 90 души на всеки 100 хиляди

В края на февруари може да започне масовата ваксинация

Снимка: БГНЕС

Противоепидемичните мерки продължават да дават резултат и броят на излекуваните е близо два пъти повече от този на заразените с Covid-19, заяви на редовния брифинг по въпросите на коронавируса здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той илюстрира твърдението си с факта, че дневната заболеваемост е спаднала под 100 души на 100 хиляди. По думите му, само три области все още се намират в червената зона – Враца, Кюстендил и Плевен.

Ангел КунчевСтраната ни вече се нарежда на 27-о място по заболеваемост и на 11-о място по броя на смъртните случаи в Европейския съюз, информира държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. През последните две седмици 125 души у нас са заболели от коронавирус на всеки 100 000, а в момента се разболяват 90 на 100 000, добави той. Над 12 хил. учители вече са си направили антигенни тестове и 26 от тях са дали положителен резултат, докато при непедагогическия персонал стойностите са съответно 3726 изследвани и 11 заразени.

Богдан КириловМасовата ваксинация може да започне от края на февруари, каза още здравният министър. С двете одобрени в момента ваксини до края на юни могат да бъдат имунизирани 1 млн. души, а ако се добави и оксфордската, броят им става 2 милиона, смята Богдан Кирилов, председател на Агенцията по лекарствата. Личните лекари разполагат с необходимите условия в кабинетите си и ще могат да ваксинират до 20 души дневно.

Членовете на Секционните избирателни комисии при желание ще бъдат ваксинирани, подчерта министърът. Той каза още, че на всеки от тях в деня на изборите ще се раздават маски, ще се осигурявят също дезинфектанти и машини за филтриране на въздуха на помещенията.

Българите, които се завръщат в страната, ще бъдат поставяни под карантина или изследвани с антигенни тестове на влизане в страната, стана ясно още на брифинга. При отрицателен резултат затварянето по домовете ще отпадне.

Снимки: БГНЕС, БТА

Още от категорията

Българин откри нова екзопланета

Българин откри нова близка екзопланета. Скалистата Gliese 486b е само на 26 светлинни години от Земята и е подходяща за анализ . Откритието е публикувано в престижното сп. Science, а водещ автор е д-р Трифон Трифонов - астроном от Института по..

публикувано на 05.03.21 в 12:17
Симона Борисова с посланичката на Куба в България г-жа Каридад Ямира Куето Милиан

Симона Борисова от Етрополе – една от 24-те „посланички за един ден“

„Ако бяхте посланик за един ден, кои три сектора в България бихте подпомогнали след пандемията от Covid-19?“  – това беше въпросът, върху който трябваше да разсъждават момичетата, които искат да вземат участие в инициативата „Посланик за един..

публикувано на 05.03.21 в 11:35

Новозаразените с коронавирус са 18% от 12 167 теста

2198 са новозаразените с коронавирус в страната. Положителни са 18% от направените 12 167 теста, сочи Единният информационен портал.  Най-много са новите случаи в София-град – 607. Следват Пловдив със 183 и Варна със 142. Общият брой на заразените от..

публикувано на 05.03.21 в 08:41