Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заболеваемостта от Covid-19 спадна на 90 души на всеки 100 хиляди

В края на февруари може да започне масовата ваксинация

Снимка: БГНЕС

Противоепидемичните мерки продължават да дават резултат и броят на излекуваните е близо два пъти повече от този на заразените с Covid-19, заяви на редовния брифинг по въпросите на коронавируса здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той илюстрира твърдението си с факта, че дневната заболеваемост е спаднала под 100 души на 100 хиляди. По думите му, само три области все още се намират в червената зона – Враца, Кюстендил и Плевен.

Ангел КунчевСтраната ни вече се нарежда на 27-о място по заболеваемост и на 11-о място по броя на смъртните случаи в Европейския съюз, информира държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. През последните две седмици 125 души у нас са заболели от коронавирус на всеки 100 000, а в момента се разболяват 90 на 100 000, добави той. Над 12 хил. учители вече са си направили антигенни тестове и 26 от тях са дали положителен резултат, докато при непедагогическия персонал стойностите са съответно 3726 изследвани и 11 заразени.

Богдан КириловМасовата ваксинация може да започне от края на февруари, каза още здравният министър. С двете одобрени в момента ваксини до края на юни могат да бъдат имунизирани 1 млн. души, а ако се добави и оксфордската, броят им става 2 милиона, смята Богдан Кирилов, председател на Агенцията по лекарствата. Личните лекари разполагат с необходимите условия в кабинетите си и ще могат да ваксинират до 20 души дневно.

Членовете на Секционните избирателни комисии при желание ще бъдат ваксинирани, подчерта министърът. Той каза още, че на всеки от тях в деня на изборите ще се раздават маски, ще се осигурявят също дезинфектанти и машини за филтриране на въздуха на помещенията.

Българите, които се завръщат в страната, ще бъдат поставяни под карантина или изследвани с антигенни тестове на влизане в страната, стана ясно още на брифинга. При отрицателен резултат затварянето по домовете ще отпадне.

Снимки: БГНЕС, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00