Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарет Лий Градуел – за един британски готвач или какъв е вкусът на България

Снимка: Гарет Лий Градуел

Той е британец, преди това е живял в Испания. Години наред обикаля света като главен готвач на круизни кораби. Ала коронавирусът го принуждава да „хвърли котва“ за постоянно и то не къде да е, а на Черноморския ни бряг. И така вече втора година Гарет Лий Градуел живее във Варна, заедно с партньорката си, която е българка и с 5-годишната им дъщеричка Жана-Мари. Признава, че полага сериозни усилия да научи българския, с идеята това лято да отвори крайбрежно ресторантче и да практикува обичаната си професия.


Какво може да прави един британски готвач в условия на пандемия у нас?

Ами да готви и да споделя местни рецепти и преживяванията си онлайн, разбира се!  Не случайно Гарет е кръстил YouTube канала си A taste of Bulgaria („С вкус на България“). Харесва му, че тук е напълно обичайно да отглеждаш плодове и зеленчуци и после да затваряш компоти и лютеници. „В градовете се случва да видиш в междублоковото пространство как се отглеждат домати – това ми пълни душата!“, казва Гарет. А дали му харесва българската кухня? Няма две мнения по въпроса: „Да, разбира се! И това, че в нея сериозно е залегнала мръвката. Много ваши ястия са на месна основа.“

За любимия си български специалитет разказва следното:

„Малко съм скучен в това отношение, защото обожавам скарата и ми допада, че постоянно печете разни меса. Но ако става дума за традиционни ястия, определено бих изтъкнал капамата. Понеже имам австрийски корени, си падам много по киселото зеле. И когато то се съчетае с месо и се пече в продължение на 3-4 часа, месото става като мозък, а усещаш и леко киселия привкус от зелето.“

Гарет е убеден, че България е една от най-подценените държави в Европа. Твърди, че хората не знаят почти нищо за нея. „Повечето британци я свързват само с Банско и възможностите за ски и пиянските изстъпления в Слънчев бряг. А това е страна с невероятни богатства! Имате море, планини, гори. А какво да кажем за историята ви! Та аз дори не знаех, преди да дойда тук, че това е най-старата държава в Европа“ – пали се Гарет.

Стигаме неминуемо до въпроса какво му прави най-силно впечатление

„Харесва ми, че сте страна, която държи на традициите си. Приятно е да видиш, как младите играят хоро, как следват народния календар. Например на Йордановден, всяка година те участват във ваденето на кръста от водата. Освен това българите са горд народ, това ми допада.“

Гарет с партньорката си и дъщеричката им Жана-Мари
Но има неща в България, които определено го смущават:

„Тук пътищата са в доста лошо състояние, в сравнение със Западна Европа, с тези дупки и липсата на маркировка. А шофьорите – понякога са доста опасни. Предизвикателство е да шофираш тук! И още нещо – в началото ми беше трудно, тъй като аз идвам от Англия. При нас всички са винаги много любезни и възпитани. И може би прекаляваме с постоянното повтаряне на „благодаря“ или „ако обичате“, но когато дойдеш тук, хората ти се струват малко по-резки, просто тонът им е такъв. Обноските им изглеждат леко грубовати. После си даваш сметка, че това не е проява на арогантност, а по-скоро начин на общуване.“ А на въпроса какъв е вкусът на страната ни за един британец, отговорът на Гарет ни изненада:

„За мен истинският вкус на България е вкусът на … свободата“.

Каквото и да означават тези думи, едно е сигурно – Гарет харесва живота си в България – неговият тих пристан, след дългогодишни круизни обиколки по морета и океани. Именно тук британският майстор готвач смята да остане и занапред!

Вижте най-гледаното видео на Гарет: „България е може би една от най-подценяваните страни в Европа“:

Снимки: личен архив на Гарет Лий Градуел

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05
Шошана Барух

Бюрек със сирене, айрян и таратор – Шошана и нейната българска закусвалня в Бразилия

Casa Bulgara или Българската къща заема водещо място в кулинарните пътеводители на Сао Паоло – най-големия град в Бразилия с над 12 милиона жители. Закусвалнята съществува от близо половин век на един и същи адрес и е собственост на 75-годишната..

публикувано на 02.04.24 в 11:20

Цветан Найденов – един българин в Шаолин

Той е дете на прехода, роден в края на 1989 година в София. Израснал е с филмите за кунгфу и мистиката на манастира Шаолин в Китай. Пътят му минава през тренировки по айкидо, НАТФИЗ и класа на проф. д-р Александър Илиев, където завършва висшето си..

публикувано на 02.04.24 в 11:15