Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прочутата торта „Гараш” е създадена в България

Коста Гараш измисля рецептата в чест на княз Батенберг

Снимка: архив

Макар и повече от столетие след създаването ѝ, прочутата торта „Гараш” неизменно присъства в сладкарските витрини. За съжаление, малцина знаят кой е Коста Гараш – нейният „родител”, дал живот на своето щастливо хрумване именно в България.

В първите години на новоосвободеното Отечество един млад австро-унгарец пристига в Русе, амбициран да приложи с размах наученото в сладкарското училище във Виена. Сред стените на аристократичния хотел „Ислях Хане” той ще създаде шедьовър, чийто наситен, но и изтънчен вкус завинаги ще връща в родината ни, чрез емоциите и спомените – короновани особи, елитни граждани, личности от артистичния свят.

Коста Гараш избира най-доброто място, за да разгърне своя талант – крайдунавския град, привнесъл най-качественото от европейските традиции и дух, и най-елитния хотел, единствен попаднал в известните по онова време каталози.

„Благоприятен шанс за развитието на Русе е, че през 1864 г. става административен център на голяма област, обхващаща цяла Северна България" – разказва историкът Веселина Антонова. 

Веселина Антонова
„Тогава настъпват много промени в градоустройството, градът придобива европейски облик и доста се отличава от останалите в Османската империя. Същевременно русенци бързо забогатяват, често пътуват до Западна Европа и донасят лукса, бита, обноските, тоалетите, сервизите. В почти всеки дом има пиано, цигулка или друг музикален инструмент, домашните концерти стават много популярни и обогатяват общата култура в града. Всичко това привлича европейските специалисти, сред които е и семейство Гараш.“

Наетият от фамилията хотел, обзаведен по последна мода и със спускащи се от таваните кристални полилеи, предлага на елитните си гости лукс, изтънчени забави, първокласни ястия и питиета и цветна градина с изглед към река Дунав. Именно в „Ислях Хане“ младият княз Александър Батенберг посреща шведския крал Оскар II, сръбския Милан Обренович и румънския Карол I и често посещава утвърдилите се вече балове.

Александър Батенберг
„Тортата „Гараш“ е създадена за гостите, които Александър Батенберг посреща в Русе – казва още Веселина Антонова. – Както е известно, новоизбраният княз за първи път стъпва на българска земя именно в нашия град и русенци му организират възможно най-добрия бал. Говори се, че на това пиршество негова партньорка е Екатерина Каравелова – бъдещата съпруга на министър-председателя Петко Каравелов. Младата и красива учителка пристига от Русия, където е завършила образованието си, и като преводач на княза го въвежда в българските среди.“

Въпреки че създателят на тортата „Гараш“ идва от австро-унгарските земи, рецептата му се опира на българските вкусове и продукти. Той изработва блатовете ѝ от орехи, набрани от дърветата край Дунава, яйца и захар, а за пълнежа и глазурата използва „бутер“ и черен шоколад.

През 1894 г. трийсет и пет годишният Коста Гараш се жени за сръбкията Елена, а няколко години по-късно се установява в София, където работи в известния гранд хотел на Йохан Палах със сладкарница от най-висока проба. През 1912 г. съпругата му умира, а след пет години и Коста Гараш си отива от този свят. И двамата пожелават да оставят костите си в града, дал начало на тяхната любов.


Освен рецептата за тортата „Гараш“, на създателя ѝ русенци дължат и думи като „бутер“, „щрудел“, „виенска кифла“, станали съставна част от речника им още през XIX-и век. За жалост, красивите сгради, в които Коста Гараш чрез творенията си оставя своето сърце, отдавна багери са сринали със земята. Ала докато я има неговата шоколадова миниатюра, край името му ще витае сладостен полъх, усещане за време и финес.

Снимки: архив, bulgarianhistory.org, Регионален исторически музей – Русе



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14

В Бургас почетоха паметта на загиналите в катастрофа с мигранти полицаи

Полицаи и граждани участваха в Бургас в благотворително пешеходно шествие в памет на двама служители на МВР – Атанас Градев и Йордан Илиев, загинали на пътя. Днес се навършват 2 години откакто автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище в морския..

публикувано на 25.08.24 в 13:41