Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 25-29 януари 2021 г.

Атина е готова да посредничи между Скопие и София

Като приятел на България и Северна Македония, Гърция ще се опита да улесни разрешаването на техните разногласия по всякакъв възможен начин, заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас в интервю за Евронюз. „След Солунския дневен ред Гърция твърдо вярва в европейската перспектива на Западните Балкани и конкретно на Северна Македония и Албания“, казва Дендиас, цитиран от БТА. Попитан, дали Гърция ще поеме конкретна инициатива по този въпрос, ръководителят на гръцката дипломация отговаря, че „инициатива е много силна дума“, добавяйки, че страната е приятел на всички и се опитва да бъде полезна на всички. „Но отново трябва да кажа, че трябва да гледаме към голямата картина, а голямата картина е бъдещето на Балканите в ЕС“, подчерта Дендиас.

Връщат сръбския език в македонските училища

В деня на Св. Сава – 27 януари, премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви, че в училищата в страната се връща преподаването на сръбски език и култура за учениците от VI клас, предаде БГНЕС. В процес на одобрение е програмата за VIII и IX клас. В поздравлението си към представителите на сръбското малцинство в Северна Македония Заев подчерта, че през 2007 г. управляващата тогава ВМРО-ДПМНЕ е лишила учениците от възможността да изучават сръбски език като избираем предмет. В духа на „традиционно добрите отношения с Република Сърбия” в Скопие са завършени предварителните дейности за изграждането на Сръбски културен център, строителните дейности за който ще започнат тази година, допълни Заев.

Рамуш Харадинай заплаши, че ще иска обединение на Косово с Албания

Посланикът на САЩ в Косово Филип Коснет заяви, че „американските войски не са се били, а някои от тях и загивали, за да се създадат Велика Сърбия и Велика Албания на Балканите“, предаде БТА. Посланикът заяви, че ще „съжалява, ако косоварите се отрекат от косовската държавност“ и не се съсредоточат към „мултиетническо общество с религиозна свобода за всички“. Така той коментира изявление на бившия премиер на Косово и настоящ председател на „Алианса за бъдещето на Косово“ Рамуш Харадинай, че възнамерява да поиска референдум за обединение на Косово и Албания. Според Харадинай, това се налага, защото Сърбия блокира международната интеграция на страната в ЕС и НАТО. По думите му, обединението трябва да се случи по същия начин, по който бе създадена армията на Косово и бе обявена независимостта на страната през 2008 г.

Сърбия започна имунизация срещу COVID-19 с китайска ваксина

В Сърбия започна масова ваксинация с китайската ваксина срещу коронавирус на “Синофарм”. Тази ваксина е една от трите, наред с тази на “Файзер”/”Бионтех” и руската “Спутник V”, предлагани на сърбите.
Сърбия е първата европейска страна, получила този препарат, посочва агенция Beta. На 16 януари в Белград пратката от 1 млн. ваксини бе посрещната на летището от президента Александър Вучич.
Междувременно Републиканският статистически институт съобщи, че през 2020 г. населението на Сърбия е намаляло с 53 000 души, а смъртността се е покачила с 14%, което се обяснява с пандемията, предаде БТА.

Операция срещу нелегалната миграция по румънско-сръбската граница

Румънската гранична полиция и европейската гранична агенция ФРОНТЕКС започнаха съвместна операция за борба срещу нелегалната миграция по границата между Румъния и Сърбия, съобщи Agerpres. Операцията, наречена "Гъвкави оперативни дейности по сухопътните граници 2021“, ще продължи една година. По границата със Сърбия ще бъдат командировани 33 представители на ФРОНТЕКС от Австрия, България, Чехия, Естония, Франция, Германия, Гърция, Литва, Латвия, Полша, Словакия, Испания и Унгария с 21 патрулни автомобила. Целта на операцията е да координира контрола по външните граници на ЕС на потоците на нелегалната миграция към страните членки, предаде БТА.

Заради сушата Турция ще събира дъждовна вода

Турция въвежда задължително изграждане на система за събиране на дъждовна вода при строежа на нови сгради като мярка срещу засушаването. Мярката, въведена от Министерството на околната среда и градоустройството, важи за сгради с площ от над 2000 кв.м.  Водата ще се събира от покривите в подземни цистерни. Разпореждането е публикувано в турския държавен вестник „Resmi Gazete“. Според експерти, системите за събиране на дъждовна вода и битови отпадни води ще спомогнат за решаване на проблема със сушата. Според оценките, така ще бъдат възвърнати около 40% от потреблението на вода, предаде БТА.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС


Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01