Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия затваря за чужденци

Снимка: БТА

Чехия затваря границите си за чужди граждани, считано от утре, 30 януари 2021 г. с цел да бъде ограничена пандемията от коронавируса, информира пресцентъра на МВнР.

Чужденците няма да бъдат допускани на територията ѝ, освен ако не докажат, че работят, учат, отиват при роднини или, че ще участват в разрешено от правителството събитие в Чешката република.

По информация на посолството ни в Прага, сред новите мерки е и препоръката контактите да бъдат сведени до членовете на едно семейството. Контактите с други граждани следва да бъдат ограничени до минимум, като се препоръчва и при тях да се ползват предпазни маски клас FFP2 или KN95. Съветите са пътуванията в страната да бъдат избягвани.

Разрешено е събирането на обществени места на не повече двама граждани. Изключения се правят за: членове на едно семейство, придружаване на нуждаещ се гражданин при посещаване в здравно или социално заведение, събиране по служба или за извършване на търговска дейност, събиране на деца, ученици или студенти, когато е наложително.

При организирани събития на открито ще бъде разрешено събирането на не повече от 100 души, разделени на групи от до 20 човека. Между събралите се следва да се спазва дистанция от 2 метра.

При събирания на граждани в религиозни храмове, сградите не трябва да се запълват с повече от 10% от техния капацитет. 

Хотелите ще могат да приемат единствено посетители, които са командировани. Те следва да докажат това с документ, издаден от работодателя.

Забраняват се свижданията при пациенти, настанени в спешните отделения на болниците, с изключение на родилните домове и при лекувани деца.

На служителите от държавната администрация е наредено да работят от дома, ако това е възможно с оглед естеството на работата. Ски курортите ще останат затворени. 

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Прага на следните телефони +420 222 212 011;  +420 222 211 258. Телефон за спешни случаи в извънработно време: + 420 774 790 991 или на E-mail: embassy.prague@mfa.bg.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38