Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско училище в Одеса ще има, потвърди новият одески губернатор

Светослав Иванов и Сергей Гриневецкий
Снимка: МВнР

Откриването на българското училище в Одеса, предстоящото честване на 200-годишнината от основаването на Болград, както и откриването на къща-музей на Христо Ботев в село Задунаевка са били темите на среща на генералния ни консул Светослав Иванов с председателя на Одеската областна държавна администрация Сергей Гриневецкий, поел поста през ноември 2020 г.

Губернаторът е изразил подкрепата си за откриването на българското училище в Одеса – въпрос, който беше поставен от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на посещението ѝ в Украйна през октомври 2020 г., информира пресцентърът на МВнР. Кметството на Одеса е предложило да предостави на 31-во образователно училище в града статут на учебно зеведение с разширено изучаване на български език, традиции и история. В момента българската страна очаква да получи от украинските партньори проекта за предоставянето на статута.

Българите в Одеска област са мост на приятелството между двете ни страни, е подчертал генералният ни консул Светослав Иванов и е отбелязал, че българската диаспора в Украйна е добре интегрирана, а нейните представители са високо ценени за приноса си за развитието на украинското общество. На свой ред Сергей Гриневецкий е обърнал внимание, че нашите сънародници са най-многобройната общност, сред представителите на 133 националности, които живеят в Одеска област, и е споделил симпатията си към България и българите като към етнически и културно близък народ.

Относно откриването на къщата-музей на Христо Ботев в село Задунаевка в Болградския район генералният ни консул е поставил въпроса за ремонт на отсечката на пътя, свързваща основното трасе Одеса-Рени със селото. Това е от съществено значение за развитието на туризма и за бъдещето на селото, чиито жители са предимно от български произход, е подчертал Светослав Иванов.

По повод отбелязването през август на 200-годишнината от основаването на град Болград – „столицата“ на българското национално малцинство в Украйна, се планира в тържествата да участват високопоставени представители от двете страни.

Сред обсъдените теми са били също запазването и функционирането на сградата на Всеукраинския център за българска култура в Одеса, възстановяването на пряката самолетна линия между София и Одеса, възможностите за организиране на туристически форуми и др.

Снимка: МВнР



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Читалище "Кокиче" – българите в Япония за първи път регистрират свое образователно дружество

Втората по големина общност на сънародници в Япония регистрира първото българско образователно дружество в Япония - читалище „Кокиче“. Българската общност в региона Кансай е втората по големина и концентрация след тази в Токио, уточняват..

публикувано на 19.04.24 в 13:26

Град Русе е на фокус в Дните на България в Канада

За пети път в Британска Колумбия ще се проведат Дни на България в Канада, съобщи за БНР Генералният консул на страната ни в Торонто Велислава Панова . Събитието е на 19 април, като за първи път ще бъде домакинствано от град Салмън Арм. Панова..

публикувано на 19.04.24 в 05:55

Български деца написаха свои закони в столицата на щата Тексас

Ученици от Първо българско училище “Елин Пелин“ – клон в Остин, Тексас, написаха свои закони на занятие по повод 16 април – Деня на Търновската конституция, стана ясно от публикация във фейсбук. “Всички хора правят смешки”, “Всяко дете..

публикувано на 18.04.24 в 18:48