Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Забраната за организирани туристически пътувания - пречка за едни и възможност за други

Снимка: архив

Туризмът е един от секторите, които пострадаха особено тежко от пандемията, завладяла България и света през последната година. Противоепидемичните мерки и въведените в тази връзка ограничения, доведоха до невиждан срив при резервациите за почивки. Забраната за организиране на екскурзии в страната и чужбина спира работата на туроператорските агенции поне за още три месеца до края на април, а липсата на приходи затруднява компенсирането на клиентите, чийто резервации са анулирани.

Емил Абазов
„Има няколко обещания, две програми, по които очакваме да получим някакви пари. За съжаление процедурите са изключително тромави, а единствената помощ, получена реално до момента е 1% от оборота за 2019 година – обясни Емил Абазоврегионален мениджър в международнна туроператорска компания, и допълни: – Очакваме още 4% скоро, но доколкото знам, плащането по всяка една програма се просрочва с няколко месеца. Ако питате всички колеги, ще ви кажат, че ние искаме да работим. Смятаме, че това е единственият начин да се справим с тази криза.”

Възможност да се разплатят с част от своите клиенти, туроператорите виждат именно в очакваните 4% от оборота им за 2019 г. За немалко от агенциите обаче, този процент няма да е достатъчен, за да компенсира едногодишния застой в дейността им.


„Големият проблем, който аз виждам обаче е, че ние трябва да изчакаме да вземем парите и чак след това имаме право да възстановяваме разходите на клиентите – посочи още Абазов. – Това е изключително странно, защото аз имам представа колко пари ще получа и бих искал да не чакам парите да бъдат преведени, а още сега да се разплатя поне с първите клиенти, които чакат вече почти година. За съжаление програмата е направена така, че първо трябва да дойдат парите и чак след това да се разплатим с клиентите.”

Докато спира работата на едни, забраната за организиране на туристически пътувания в страната и чужбина, въведена със заповед на министъра на здравеопазването, изглежда не важи за други компании от бранша. Поне такова е първото впечатление, което оставя търсенето на оферти за пътуване в интернет. Потребителят може без проблем да резервира своята почивка на посочените дати през февруари март или април. В коментар по темата, Николай Данаилов от сдружение "Туризъм" изтъкна, че тези оферти са явно нарушение на забраната, защото предлагат групово туристическо пътуване.

Николай Данаилов
„За добро или лошо, като представител на бизнеса, бях част от екипа на Министерството на туризма, който преди две години синхронизира новия закон за сектора с европейската директива, отнасяща се до туризма. Тя е категорична, че туристическото пътуване е такова, изготвено по програма с предварително включени и комбинирани минимум две услуги. Основните от тях са превоз, настаняване и хранене и допълнителни услуги, сред които различни атракциони и т. н. Така че тук спор няма, защото имате две услуги – превоз и настаняване“.

Всеки туроператор, който организира чартърни полети трябва да получи съгласието на няколко институции.

„Имате поне 4 администрации, отговорни за извършването на един чартърен полет - казва Данаилов. Първата от тях е Гражданска въздухоплавателна администрация, под чийто надзор е Летище София и Летище Варна. Втора е полицията, която чрез своите колеги от Гранична, контролира тези полети. Най-бруталното в случая е, че всички тези пътувания, заедно с предстоящата програма за месец февруари, са масово рекламирани по медиите.”

В крайна сметка, става ясно, че забраната за организиране на туристически пътувания, от пречка за голяма част от туроператорите, се превръща във възможност за други. Въпросът защо всички администрации, уведомявани за организирането им, допускат подобно нарушение на министерска заповед, остава отворен.

Съставил: Йоан Колев
(по интервюта на Веселина Миланова, БНР-„Хоризонт”)

Снимки: Архив, БНТ, БГНЕС

Още от категорията

Призрачни кораби и каменна гора – подводното гмуркане е хит в Созопол това лято

Подводното гмуркане с опознаването на дълбините на Черно море са сред най-търсените атракции в Созопол това лято. В момента местните водолазни клубове работят на пълни обороти. Не е необходимо да притежавате специални умения, за да се потопите в..

публикувано на 05.08.21 в 10:02

Защо напливът на българи не може да компенсира спада на чуждите туристи в Слънчев бряг

В разгара на лятото плажовете на южното ни Черноморие са пренаселени. Навсякъде звучи българска реч. Зачестиха сигналите за неспазване на препоръките за дистанция в условията на пандемия поради струпване на хора. На някои места се стигна и до пререкания..

публикувано на 02.08.21 в 13:29

Пампорово става дестинация и за лечебен туризъм

Ски курортът Пампорово от години привлича туристи не само през зимата, но и през топлите месеци с модерните спа центрове, басейните на открито, както и с възможности за спорт и пешеходни преходи в Родопите. От това лято обаче, стопаните на един..

публикувано на 01.08.21 в 10:35