Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Париж от 30-те години на м.в. оживява в платна на български художници

Снимка: СГХГ

Чрез своеобразно пътуване във времето софийската галерия “Васка Емануилова” ни връща в Париж от 30-те години на миналия век – видян през очите на художници от т.нар. българска колония. Изложбата “Срещи в Париж” представя пътуване на група родни художници до френската столица, която за тях е “въплъщение на възжеланата европейска модерност, търсеща опора в наследството на античността, колебаеща се между авангарда и традиционализма”, разказват кураторите й.


През лятото на 1939 г. сред “пътешествениците” се оказва и Васка Емануилова, осъществила първото си и последно напускане на родината. Видяното в града на светлината ще окаже огромно значение върху развитието ѝ, и тя ще се превърне в най-известната и продуктивна жена скулптор у нас. Освен нейни непоказвани до момента творби, в изложбата са включени 44 произведения, свързани с парижкия дух – на Ненко Балкански, Илия Бешков, Георги Попов (Джон), Донка Константинова. Откриването на експозицията в столичната галерия е на 9 февруари.

Съставил: Диана Цанкова

Още от категорията

Призът за кино на Европейския парламент – с ново лице

Знаете ли, че Европейският парламент е единствената подобна институция, която, заедно с Европейската филмова академия, присъжда награда за кино. Учредена през 2007 година като символ на ангажимента на ЕП към културата на стария континент,..

публикувано на 14.04.21 в 13:59

Изложбата "Между две епохи“ представя художника Андрей Даниел

Специална експозиция ще представя творчеството на художника Андрей Даниел в Софийската градска художествена галерия до 13 юни. Откриването е днес в 17.00 ч. Изложбата е специална, защото е замислена още през 2019 г. и дори художникът започва..

публикувано на 13.04.21 в 05:25

„Рефлектор“ – нещо като филм, нещо като опера…

Човекът и пандемията – това е основната тема в „Рефлектор“, новия проект на Димитър Бодуров . Известният джаз пианист, композитор и продуцент го осъществява заедно с брат си – тромпетиста Нейко Бодуров. Тяхната идея е да предадат рефлексиите от..

публикувано на 12.04.21 в 14:38