Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучват възможността АЕЦ „Козлодуй“ да работи с американско ядрено гориво

Договорът бе подписан от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов и Азис Даг, вицепрезидент и управляващ директор на „Уестингхаус Електрик Швеция“.
Снимка: me.government

Компанията „Уестингхаус Електрик Швеция“ ще проучи възможността в 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“ да бъде използван алтернативен тип ядрено гориво. Договорът за това е подписан днес в присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, посланика на САЩ Херо Мустафа и посланика на Швеция Катарина Рангнит, предаде репортерката ни Цветелина Стоянова.

Премиерът Бойко Борисов определи възможността единствената българска АЕЦ да работи с американско гориво, произведено в Швеция, като поредна стъпка към енергийната ни диверсификация.

„За нас е истинска гордост да сме тук заедно с вас. Тази стъпка е в полза на България, на диверсификацията, на осигуряване на сигурни и разнообразни доставки на енергийни източници“, заяви посланик Мустафа.

Към момента АЕЦ „Козлодуй“ работи с гориво на руската корпорация „Росатом“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05