Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проучват възможността АЕЦ „Козлодуй“ да работи с американско ядрено гориво

Договорът бе подписан от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов и Азис Даг, вицепрезидент и управляващ директор на „Уестингхаус Електрик Швеция“.
Снимка: me.government

Компанията „Уестингхаус Електрик Швеция“ ще проучи възможността в 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“ да бъде използван алтернативен тип ядрено гориво. Договорът за това е подписан днес в присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, посланика на САЩ Херо Мустафа и посланика на Швеция Катарина Рангнит, предаде репортерката ни Цветелина Стоянова.

Премиерът Бойко Борисов определи възможността единствената българска АЕЦ да работи с американско гориво, произведено в Швеция, като поредна стъпка към енергийната ни диверсификация.

„За нас е истинска гордост да сме тук заедно с вас. Тази стъпка е в полза на България, на диверсификацията, на осигуряване на сигурни и разнообразни доставки на енергийни източници“, заяви посланик Мустафа.

Към момента АЕЦ „Козлодуй“ работи с гориво на руската корпорация „Росатом“.

Още от категорията

Меморандум ще спомага за дигиталната трансформация в България

Меморандум за сътрудничество с „Майкрософт България” ще способства за дигиталната трансформация, образованието и цифровата грамотност у нас. Документът бе подписан днес от Калин Димчев, представител на компанията за страната ни, и министрите на..

публикувано на 09.04.21 в 19:53

Представят Стратегия за растеж и конкурентоспособност на България

Днес Съветът по икономически и публични политики ще представи „Стратегия за дългосрочен ускорен растеж и конкурентоспособност на България“ . Стратегията предлага дългосрочна визия за икономическото развитие на страната.  Акцент в стратегията са..

публикувано на 08.04.21 в 06:35

Българският бизнес гледа с оптимизъм на развитието

58% от българските бизнес лидери очакват икономически растеж през следващата една година. 68% от тях очакват увеличение в приходите на компаниите си, но само 15% имат планове за навлизане на нов пазар. Това показва 24-тото глобално проучване на..

публикувано на 07.04.21 в 15:49