Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 години от създаването на българското Държавно балетно училище

Анастас Петров по време на репетиции със свои ученици
Снимка: nutibg.com

Днес отбелязваме 70 години от основаването в София на Държавно балетно училище (днес – Национално училище за танцово изкуство). То се открива по инициатива на основоположника на професионалния балет в България Анастас Петров със съдействието на руския балетен педагог Владимир Белий. Тук следва да споменем, че ученичка на Белий е легендата на българския балет Красимира Колдамова.
 

При отварянето си училището има само една специалност – класически танц. През 1956 г. е открита и втора специалност – български танц. През 2001 г. училището е преименувано на Национално училище за танцово изкуство. Малко по-късно, през 2004 г., е открита и трета специалност – модерен танц.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димка Владимирова

Напусна ни народната певица Димка Владимирова

Тя е родена е на 28 юли 1935 г. в странджанското с. Бистрец. На 17 години се явява на конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София, където е одобрена за хоровия състав на Филип Кутев.  Владимирова е сред основателките на Ансамбъла за..

публикувано на 12.07.24 в 12:17
Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25

Отдаваме почит на патриарха на българската литература Иван Вазов

Националният литературен музей отбелязва 174 години от рождението на Иван Вазов. Честването преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа "Под игото“, публикуван през 1894 г. от издателство "Т. Ф...

публикувано на 09.07.24 в 09:15