Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната купа по художествена гимнастика в София ще се проведе през март

Въпреки по-ранните дати, състезателките ни се намират в отлична форма

Снимка: БФХГ

Световната купа по художествена гимнастика, която трябваше да се проведе от 9 до 11 април, ще бъде изтеглена за края на март заради парламентарните избори. „Зала Армеец“ ще бъде използвана за преброяване на бюлетините и няма как да бъде преустроена за състезание в рамките на дванайсет часа, обосновава решението си Международната федерация по гимнастика. Ала най-неприятната изнедада за българските грации и почитателите им е, че турнирът ще се състои без публика.

Освен че трябва да бъдат готови до 26 март, когато състезателките ще изиграят първите си съчетания, организаторите на турнира се изправят пред още едно предизвикателство – да осигурят безопасното провеждане на спортния форум в условията на епидемия от коронавирус.

Илиана Раева
Навсякъде има фенове на нашия спорт и е много тъжно, когато залите са празни – коментира Илиана Раева, президент на Българската федерация по художествена гимнастика в интервю за БНР-„Хоризонт“. – Но мисля, че момичетата, съдиите, треньорите, организаторите са наясно с кошмара, който сполетя човечеството, и с това, че ще трябва да се съобразят с някои неща. Най-важното е, че все пак ще има състезание, а дали ще се проведе със или без публика, е по-малкото зло. Вярвам, че този период ще отмине и в близко бъдеще отново ще бъдем заедно с нашите почитатели в залите по художествена гимнастика.“

Боряна Калейн
Единственото състезание, на което гимнастичките ни ще премерят сили с конкуренцията преди Световната купа в София, е Гран При в Москва. Според Илиана Раева момичетата никога не са били в толкова добра спортна форма. Преди броени дни те изиграха съчетанията си на контролно първенство, спечелено от Боряна Калейн, която взе златните медали на всички уреди.



След нея в многобоя се наредиха Катрин Тасева и Стиляна Николова.

Всички останахме много доволни от видяното на контролното, защото етапът е много ранен, а нашите момичета показаха добра подготовка и пределна мобилизация – продължава Илиана Раева. – През м.г. се наложи няколко пъти да променяме съчетанията, за да ги усложним. След европейското първенство продължихме в тази посока и в момента целият ни национален отбор жени играе изключително сложни композиции, конкурентни на световния елит. Разбира се, анализирахме и всички недостатъци и направихме нови планове за работа, увеличавайки натоварванията.“



В София българките ще се изправят срещу конкурентките си от цял свят. Всички елитни състезателки и в индивидуалната надпревара, и при ансамблите са заявили участието си, защото турнирът ще бъде квалификация за олимпиадата в Токио.

Следващата голяма задача пред Българската федерация по художествена гимнастика и състезателките ще бъде европейското първенство във Варна през юни т.г.



Понеже ни е за първи път (Страната ни досега не е била домакин на европейско първенство – бел. ред.), нашите вълнения и старание са много големи – казва още Илиана Раева. – През следващата седмица екип от БФХГ ще пътува за Варна, където ще осъществи сериозни срещи за последни уточнения на всеки детайл. Но искам да ви уверя, че ще станете свидетели на прекрасно организирано състезание, тъй като получаваме невероятна подкрепа от морската ни столица.“

Все още не е ясно дали и на този голям форум гимнастичките ще останат самотни на килима – без подкрепата на въодушевените си фенове, заради епидемията. При всички случаи обаче ще можем да се насладим на изпълненията им онлайн или на телевизионния екран.



Съставил: Диана Цанкова /по интервю на Кръстина Иванова, БНР-„Хоризонт“/

Снимки: БФХГ, БГНЕС 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обсъждат кандидатурата на България за домакин на Зимна младежка олимпиада

България разполага с голям потенциал и отлични природни условия за организирането и провеждането на Зимни младежки олимпийски игри. За успешната й кандидатура са необходими последователни и обединени усилия на изпълнителната власт, на спортните..

публикувано на 23.04.24 в 11:42
Българският ансамбъл жени

Три медала за гимнастичките ни на финалите на Световната купа в Баку

Българските състезателки завоюваха общо три медала на финалите на Световната купа по художествена гимнастика в Баку. Вчера Елвира Краснобаева спечели още един – сребърен, в многобоя. Елвира Краснобаева завоюва сребърен медал в многобоя на Световната..

публикувано на 21.04.24 в 16:47
Нургюл Салимова

Реми за Нургюл Салимова в предпоследния кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова завърши реми с рускинята Катерина Лагно в предпоследния кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.  В тринайсетата си партия българката с белите фигури успя да се измъкне от много трудна позиция и..

публикувано на 21.04.24 в 10:40