Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Буксува ли ваксинацията срещу коронавируса в България?

Снимка: БТА

На последния си брифинг (4.02) Националният оперативен щаб отчете, че разпространението на Covid-19 отново се повишава и ситуацията вероятно ще се влоши през следващите седмици. В България, осем области са в т.нар. червена зона, с над 100 заболели на 100 хил. души от населението. Най-голямо е увеличението в областите Кюстендил и София. Цифрите говорят за „събуждане“ на заболеваемостта от Covid-19, заради зимния период и бързото разпространение на грипни вируси, усложнената ситуация в световен мащаб, както и липсата на колективен ефект от Covid-ваксинацията, която започна през януари. 

Европа очаква трета вълна на разпространението на инфекцията и отчита сериозен проблем със забавения внос на ваксините. Още от началото на кампанията за масова имунизация срещу Covid-19, започнала на 27 декември 2020 г., България остава на последното място по нива на ваксинация, 5 пъти по-ниски от средните за ЕС или 10 пъти по-ниски, в сравнение с по-напредналите държави. По последни данни, общият брой на ваксинираните у нас е едва 54 025, а на реваксинираните – 17 096 души. 

Според представително социологическо проучване, проведено в края на януари, 28% от анкетираните пълнолетни граждани казват, че биха се имунизирали срещу Covid-19, докато 43% не биха си поставили ваксината. Това, според някои анализатори, е тревожна тенденция, причината за която те виждат в недобрата организация за поставяне на ваксините и липсата на разяснителна кампания. В проучването се посочва още, че българските граждани разчитат на информацията в медиите и едва 27% търсят разяснение от семейните си лекари, а всеки 10-ти казва, че изобщо не се информира за ваксините. Въпросът е, че и личните лекари също не могат да внесат повече яснота за процеса на имунизацията. 

„Дори не знаем каква ще е самата организация, дали на нас ще дадат да поставяме ваксините, или ще изпратят екипи – отбелязва д-р Светлана Славова, с дългогодишна лекарска практика в селата Аврен, Садово и Здравец /Варненско/. – Зависи и каква ваксина ще ни раздадат. Тази, която престоява на минус 70 градуса, ние няма как да я съхраняваме. Сега правим единствено предварителните списъци на желаещите.“



Имунизирането би трябвало да се прави от личните лекари, отбелязва секретарят на Българския лекарски съюз във Варна доктор Светлин Митев. Прогнозата на лекарите е, че 30% от българите ще изберат да се ваксинират. Според д-р Митев, всичко ще се изясни през март, а в края на февруари ще заработи и платформата за електронно записване, която ще намали административното обработване на документацията. 

„Не може цялата тежест на масовата ваксинация да се изнесе от общопрактикуващите лекари, а в същото време да няма ясен и разписан национален план, по който да се осъществява тази ваксинация“ – това каза пред програма „Хоризонт” на БНР адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. Според нея, редът би трябвало да бъде обърнат и проактивната страна да не бъде пациентът, който да търси информация, а медицинските специалисти и властите, които да улеснят и да ориентират пациентите за ваксините. Тя даде пример с Белгия, където властите се свързват лично с пациента и отговарят на въпросите му. „У нас властите до момента не са си свършили достатъчно добре работата“ – посочи Шаркова:

„По отношение на избора между различни ваксини, той има смисъл чак след като разполагаме с достатъчно количество от всички ваксини. Наистина има хора, които по една или друга причина, основателна или не, предпочитат един вид ваксина пред друг. Когато това предопределя тяхното решение, би следвало да се създаде план, по който това да може да се осъществи. За нас е важно да се ваксинират колкото може повече хора, един повече да се ваксинира днес, е стъпка към колективния ни имунитет“.

Съставил: Гергана Манчева 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 1 май 2024 г.

Без труд почивката не е сладка, казват старите българи. А и ако работата ви е нещото, което обичате, вие сте истински късметлии. Каквато е и младата Цвети Недкова, с която ще ви срещнем в празничното издание на "България днес". В него ще говорим още за..

публикувано на 01.05.24 в 08:00

Първомайски - за пазара на труда в България и влиянието на изкуствения интелект

Повече от 30 години, след демократичните промени у нас през 1989 г.,  Първи май продължава да е официален празник и неработен ден, но държавната власт вече не се ангажира с организиране на масови прояви, както е било навремето. По-възрастното..

публикувано на 01.05.24 в 05:30

На Първи май дъжд ще вали само в планините

В сряда , 1 май, минималните температури в страната ще са между 8 и 13°, в София 9°. След полунощ валежите ще отслабват и спират. В следобедните часове на места в планините отново ще превали. Максималните температури ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 30.04.24 в 20:25