Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 01-05 февруари 2021 г.

Турски министър обвини САЩ в опита за преврат от 2016 г.


Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу е заявил, че САЩ стоят зад опита за преврат от 15 юли 2016 г., за който Анкара обвинява ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде БТА. Властите в Турция отдавна обвиняват живеещия в Пенсилвания проповедник, бивш съюзник на Ердоган, за опита за преврат в Турция и предприеха мащабна чистка срещу неговата организация, разглеждана от Анкара като терористична. Гюлен отрича всякаква връзка с опита за преврат.

Държавният департамент на САЩ, категорично отрече обвинението и го нарече „напълно неверно“ и „несъвместимо със статута на Турция на съюзник от НАТО и стратегически партньор на САЩ“.

В Румъния искат оставката на министър заради пожар в болница


Парламентаристи от опозиционната Социалдемократическа партия протестираха в Камарата на депутатите, като издигнаха плакати с искане за оставката на министъра на здравеопазването Влад Войкулеску, съобщи сайтът Ziare. Те обвиниха министъра в некомпетентност, заради пожар, избухнал миналата седмица в букурещката инфекциозна болница „Матей Балш“, където се лекуват пациенти с Covid-19. В деня на инцидента загинаха петима души, а към момента броят на жертвите e нараснал до 12.

Инцидентът предизвика вълна от улични протести. Това е третият пожар в румънско лечебно заведение за последните месеци.

Кипърският парламент изслуша президента за „златните паспорти”


Три часа е продължило публичното изслушване на президента на Кипър Никос Анастасиадис пред специална анкетна комисия, разследваща програмата „гражданство срещу инвестиции”, предаде кореспондентката на БНР на острова Бранислава Бобанац. Анастасиадис е дал показания за участието на адвокатската му кантора в процедурата. Отговорил е и за семейното му пътуване до Сейшелските острови със самолет на натурализиран инвеститор от Саудитска Арабия. Президентът е заявил, че е готов да поеме отговорност, ако се установят нарушения на длъжностни лица, свързани с управлението на програмата за натурализация. Тя бе премахната през ноември 2020 г. Комисията, разследваща издаването на т. нар. „златни паспорти”, бе създадена заради многобройни сигнали за предоставяне на кипърско гражданство на съмнителни чуждестранни лица и за конфликт на интереси на президента и министри.

Гръцкият премиер предвижда съживяване на туризма през лятото


Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис прогнозира силно оживяване на туризма това лято, като подчерта, че бързата ваксинация на ключовите пазари като Великобритания и Израел ще направи възможно връщането на туристите, предаде БТА. Туризмът, който съставлява около 1/5 от гръцката икономика и в който са заети един на всеки пет работници, се срина през 2020 г., след като заради коронавируса приходите му намаляха до 4 млрд. евро от 18 милиарда през 2019 г.

Тази година се очаква гръцката икономика да достигне 4,8% растеж след свиването с 10% през 2020 г. Много обаче ще зависи от връщането на туристите. Мицотакис каза, че сертификатите за ваксиниране няма да бъдат задължителни за гостите това лято, но отбеляза, че Гърция зависи от темпа на ваксинация на главните й пазари. Гръцките власти планират и приоритетно ваксиниране срещу Covid-19 на населението в туристическите райони и работещите в хотелиерството.

Босненска група с първия в света робот рок-музикант и певец


Най-популярната босненска рок група „Дубиоза Колектив“ има нов член. Това е първият в света хуманоиден робот рок-музикант и певец, наречен Роби Мегабайт (Robby Megabyte), предаде БГНЕС.

Роби е създаден от студенти от университета в Сараево, след като групата поискала робот, проектиран да отговаря на концепцията на техния албум, издаден миналата година. Музикантите са известни с еклектичния си стил и социално и политически ангажирани текстове.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС и muzika.hr

      

Още от категорията

Пожарът във Воден е овладян, усилията се насочват към границата с Гърция

Пожарът на територията на селата Воден, Крайново и Странджа, община Болярово, е овладян и локализиран. На място екипи на МВР ще следят за недопускане на възпламеняване, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Междувременно тече процесът и по..

публикувано на 22.07.24 в 16:34

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37