Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече 57 държави са дали съгласие за провеждане на българските парламентарни избори на тяхна територия

Снимка: архив

До момента МВнР е получило съгласие от 57 държави за разкриване на избирателни секции на територията си за предстоящите избори за НС в България, съобщи МВнР. Условието е гласуването да бъде проведено при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Заради епидемичната обстновка, част от държавите дават съгласие вотът да се проведе само на територията на задграничните ни представителства. Други, допускат да се гласува и извън секциите, но след получено допълнително съгласие за всяко конкретно предложение за разкриване на нов избирателен пункт. 

Заради допълнителните мерки в някои държави, в които е ограничено пътуването в страната, МВнР ще поиска гласуването там да бъде признато за уважителна причина, за да могат българските избиратели да упражнят правото си на глас.  МВнР ще направи и всичко възможно да осигури участието на членове на СИК от България, в зависимост от условията за карантина на приемащата държава. Навсякъде, където се налага командироване на служители, ще им бъдат направени PCR тестове и по възможност ваксинация на доброволен принцип.

Актуална информация за изборите зад граница може да бъде намерена на сайта на МВнР, в секцията „Избори“, както и на сайтовете на българските задгранични представителства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите не застрашават населени места

Няма застрашени населени места от избухналите пожари в страната, каза за БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. “ Имаме големи пожари като фронт и като площи в района на..

публикувано на 13.07.24 в 11:45

Откритата статуя в Хераклея Синтика вече е в петричкия музей

Голямата мраморна статуя, открита неотдавна в античния град Хераклея Синтика, беше преместена в Историческия музей в Петрич. Хераклея Синтика възнагради археолозите с ново значимо откритие Античният град Хераклея Синтика разкрива своите тайни..

публикувано на 13.07.24 в 09:42

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10